„Grote fouten in zaak Arnhemse villamoord”
Mogelijk zijn er grote fouten gemaakt in de zaak over de zogenoemde Arnhemse villamoord. De veroordelingen waren gebaseerd op mogelijk valse verklaringen. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad volgt dinsdag het advies van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) dat DNA-sporen en vingerafdrukken die na de moord in 1998 zijn aangetroffen opnieuw moeten worden onderzocht. Dat kan leiden tot heropening van de zaak.
Mogelijk zijn de negen verdachten in de zaak onterecht veroordeeld. De opgelegde straffen liepen uiteen van vijf tot twaalf jaar.
De zaak draait om de moord, in 1998, op een 63-jarige vrouw in Arnhem. Zij werd in haar villa overvallen terwijl zij een 33-jarige vriendin op bezoek had. De mannen dwongen de vrouwen op bed te gaan liggen en schoten hen door het hoofd. De 63-jarige overleed, de andere vrouw raakte zwaargewond. De overvallers maakte een paar bankpasjes en een portemonnee buit.
Acht van de negen veroordeelden hebben altijd ontkend dat ze iets met de moord te maken hadden.
Twee veroordeelden zijn in verhoren door de politie mogelijk zo ernstig onder druk gezet dat ze een bekennende verklaring aflegden. Die bekentenis werd door de politie bovendien ‘op relevante onderdelen gevoed’ met kennis die alleen een dader kan weten, schrijft ACAS.
Arthur van der Biezen, advocaat van één van de verdachten, reageert opgetogen. „Wij vechten al twintig jaar om zijn onschuld te bewijzen. Dit is een eerste grote stap naar een herziening.”
De ACAS komt onder meer tot haar conclusie na het bekijken van alle video’s van de verhoren. In de verslagen van die verhoren is stelselmatig het voeden met informatie weggelaten en gedaan of de kennis uit de verdachten zelf kwam, stelt de ACAS. Bovendien blijkt uit de verslagen ook niets van de uitgeoefende druk.