Politiebond: Instructies terreuralarm onduidelijk
De politievakorganisatie ACP eist in een dinsdag gestuurde brief aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken) meer duidelijkheid over het terreuralarm dat vrijdag van kracht is geworden. Remkes zei woensdagmorgen in een reactie dat hij vanuit de korpsen geen kritische geluiden heeft gehoord.
G. van de Kamp, voorzitter van de politievakorganisatie heeft „vooral vragen gesteld over de wijze waarop collega’s zijn geïnstrueerd. Het ministerie zegt de politiekorpsen op de hoogte te hebben gebracht, maar onder politiemensen heerst grote onrust. Hun is verteld dat ze iets moeten doen, maar er is niet bijverteld wat en hoe”, aldus Van de Kamp vanmorgen in een toelichting.
Van de Kamp maakt zich vooral zorgen over de aanwezige veiligheidsmiddelen en de geweldsinstructie. „Als je straks als agent in je eentje bij de Schipholtunnel staat en er gebeurt iets, kun je dan op steun rekenen, en van wie? Ook moeten agenten weten waar ze specifiek op moeten letten en in welke mate ze geweld mogen gebruiken.”
Dat de paraatheid van diverse opsporingsdiensten is verhoogd, hebben veel politiemensen en ook Van de Kamp afgelopen weekend uit de krant moeten vernemen. „Opvallend”, volgens Van de Kamp. „We hebben in november al vragen gesteld aan het ministerie over de risico’s die het EU-voorzitterschap met zich mee brengt. We waren vooral bezorgd over wat er gebeurt wanneer op een locatie politiemensen worden weggehaald om in verband met het EU-voorzitterschap elders op te treden. Het risico werd door de minister echter als laag ingeschat. Dit jaar hebben we nog twee keer bij het ministerie aan de bel getrokken, opnieuw zonder resultaat.”
De Nederlandse Politiebond (NPB) deelt de zorg van de ACP. „Wij hebben in november de minister al gewaarschuwd”, aldus NPB-voorman J. W. van de Pol vanmorgen. „Wij stelden voor ons gezamenlijk voor te bereiden op het EU-voorzitterschap van Nederland. Wij hebben nadrukkelijk gepleit voor het sparen van capaciteit. Dat werd toen helemaal niet nodig gevonden. Wij hebben toen gezegd: dat is je kop in het zand steken en zeer naïef.”
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft woensdagmorgen in reactie op de kritiek van de ACP laten weten dat er vanuit de politiekorpsen nog geen kritische reacties zijn binnengekomen op de instructies voor terreuralarm. Naast de betrokken organisaties en de politiekorpsen zijn ook de commissarissen van de Koningin, de burgemeesters en het openbaar ministerie ingelicht. De VVD wil van minister Remkes snel meer opheldering over de instructies, zo heeft VVD-kamerlid Wilders vanmorgen gezegd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat eind dit jaar het nieuwe alarmeringssysteem voor terreurdreiging gereed zal zijn. Daarbij wordt gebruikgemaakt van kleurcodes. De kleur rood duidt op een situatie met ernstige risico’s en de kleur groen op een laag risico. Daartussen zit nog een aantal gradaties.
Op dit moment zou naar verluidt de kleur oranje van toepassing zijn, de op een na hoogste staat van alarm. Dat houdt mede verband met de EU-conferenties in ons land, waarbij de regering het zekere voor het onzekere wil nemen.
Het nieuwe alarmeringssysteem is afgekeken van de Verenigde Staten en Frankrijk. Daar wordt al langer met kleurcodes gewerkt. Nederland besloot erop over te stappen na de aanslagen in Madrid op 11 maart.
Het systeem is niet alleen bedoeld voor overheidsinstanties en bedrijven, maar ook voor burgers. Daarom zal eind dit jaar een voorlichtingscampagne voor het grote publiek worden georganiseerd.
Binnen de EU wordt verschillend gedacht over het systeem. Als bezwaar wordt aangevoerd dat de burger niet weet waarop hij alert moet zijn. Dat bleek na de aanslagen in Madrid toen de Explosieven Opruimingsdienst veel meldingen van verdachte koffers en rugzakken binnenkreeg, om vervolgens vast te stellen dat het loos alarm was. In EU-verband wordt nog wel over de invoering van een Europees systeem gesproken.