Na vier jaar weer een dienst in historische kerk op schilderachtig Turks eiland
Voor het eerst in vier jaar vindt zondag weer een eredienst plaats in de oude Armeense kerk op het Turkse eiland Akdamar, in het Van-meer.
De Turkse overheid gaf de afgelopen jaren geen toestemming voor de kerkdienst, volgens regeringswoordvoerders vanwege dreiging van aanslagen door de gewapende vleugel van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De laatste jaren is het Turkse leger in Oost-Turkije in een felle strijd verwikkeld met de PKK.
De Armeense kerk op het Akdamar vormt een toeristische trekpleister, omdat ze een van de fraaiste voorbeelden is van Armeense kerkarchitectuur. Het bedehuis werd gebouwd tussen 915 en 921 na Christus. Sinds 2015 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tussen 2005 en 2007 werd het gebouw door de Turkse overheid gerestaureerd en vervolgens heropend als een museum. De overheid weigerde het pand opnieuw als kerk te bestemmen.
De jaarlijkse kerkdienst op het eiland Akdamar is nog maar een jonge traditie. Pas in 2010 werd voor het eerst in 95 jaar een kerkdienst toegestaan door de overheid. Daarna werd die bijeenkomst jaarlijks herhaald. Telkens kwamen er honderden christenen uit binnen- en buitenland op af.
Aan de aanwezigheid van Armeense christenen op het eiland kwam ruim honderd jaar geleden een abrupt einde door de Armeense Genocide. In 1915 werden de monniken op het eiland vermoord. Daarna raakte de kerk in onbruik en viel ze ten prooi aan vandalisme. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de sloop van het bedehuis ternauwernood voorkomen.
Tijdens de vijandelijkheden tussen de PKK en Turkse troepen bleef de kerk open voor publiek, maar evenementen werden uitgesteld. De samenkomst zondag gaat uit van het patriarchaat in Istanbul van de Armeens-Apostolische Kerk.