Kerk & religie

Ds. Bottenbley: Elke zondag nieuwe mensen in onze kerk in Amsterdam

Een preek die aansluit bij het dagelijks leven én een eigentijdse liturgie. Dat spreekt mensen aan, zegt ds. Orlando Bottenbley. Hij is sinds een jaar predikant van een baptistengemeente in Amsterdam. „We zien iedere zondag nieuwe mensen in de dienst.”

6 September 2018 14:50Gewijzigd op 16 November 2020 14:03
Ds. Orlando Bottenbley: „De onkerkelijkheid is in Amsterdam groot. Dat is de vijver waarin we mogen vissen.” beeld Eran Oppenheimer
Ds. Orlando Bottenbley: „De onkerkelijkheid is in Amsterdam groot. Dat is de vijver waarin we mogen vissen.” beeld Eran Oppenheimer

Appels, ananassen en meloenen, maar ook rokken en blouses. Op de markt op Plein ’40-’45 in Amsterdam-Nieuw-West zijn ze te koop. Deze vrijdagochtend mengt ds. Orlando Bottenbley (66) zich tussen het publiek. „Meneer, mag ik u een uitnodiging geven?” Hij deelt flyers uit van een bijeenkomst van baptistengemeente De Verbinding met de in Amsterdam geboren gospelzangeres Berget Lewis.

Met de ”verbindingsspecials”, waaraan bekende personen meewerken, probeert de gemeente een breed publiek te bereiken. De ene keer komt er een zanger, een andere keer iemand als terrorisme-expert dr. Beatrice de Graaf. „Hiermee willen we de drempel naar de kerk verlagen”, vertelt ds. Bottenbley in De Ontmoeting. Het kerkgebouw, geopend in 1961, is eigendom van de Protestantse Kerk Amsterdam, die het nog beperkt gebruikt. De baptisten huren het pand en verwachten het binnenkort te kunnen kopen.

Ds. Bottenbley, jarenlang boegbeeld van baptistengemeente Bethel in Drachten, werkt sinds september 2017 –na zijn emeritaat– 50 procent in Amsterdam. De multiculturele baptistenkerk is hem niet onbekend. Tijdens zijn theologische opleiding, bijna veertig jaar geleden, liep hij er stage en was hij er ouderling. „In februari 2017 kreeg ik een telefoontje of ik hier naartoe wilde komen. Het was alsof een stem in mij zei: „Dit is de weg.””

Toen de in Suriname geboren predikant een jaar geleden in Amsterdam begon, trokken de diensten zo’n honderd kerkgangers. Inmiddels zijn dat er, inclusief kinderen, 250. „We zien iedere zondag nieuwe mensen. De gemeente groeit maandelijks. Er worden mensen gedoopt die in een moslimgezin of een atheïstisch milieu zijn opgegroeid, met uiteenlopende nationaliteiten.”

Ds. Bottenbley motiveert zijn gemeenteleden „om een visitekaartje te zijn van het geloof en de kerk. Ook hebben we de diensten vernieuwd. Door een aansprekende boodschap en eigentijdse, goede muziek raken ze meer mensen. Daardoor nodigen gemeenteleden gemakkelijker familieleden, collega’s en vrienden uit. We ontvangen nieuwe bezoekers gastvrij en liefdevol.”

Het is het verlangen van de baptistenvoorganger „dat mensen opnieuw hun Schepper leren kennen in de Persoon van Jezus Christus. Hij geeft leven en overvloed. De hoogste vorm van geluk zit niet in iets als carrière, maar in het kennen van Hem.”

Wanneer een preek mensen raakt? „Het gaat er in de eerste plaats om dat de boodschap Bijbels is. En ze moet te maken hebben met het dagelijks bestaan van mensen. Die boodschap moet je op een heldere, begrijpelijke manier brengen. Zondag sprak ik na de dienst een vijftiger die vanaf zijn zestiende niet meer in de kerk was geweest. Hij vond de boodschap duidelijk en fris en zei: „Als ik thuiskom, zeg ik tegen m’n vrouw dat ze de volgende keer mee moet gaan.””

De predikant ziet diverse verschillen tussen Drachten, waar hij een gemeente met zo’n 3500 kerkgangers diende, en Amsterdam. „Amsterdam is een dynamische stad, maar de eenzaamheid is enorm. De onkerkelijkheid en het ongeloof zijn groot. In die vijver mogen we vissen.” Hij beseft dat mensen zich van nature verzetten tegen het Evangelie. „Niet alleen hier, ook elders. Maar de Heilige Geest opent de ogen van mensen. Ook in Amsterdam.”

Baptisten in Nieuw-West

Wie: ds. Orlando Bottenbley.

Functie: deeltijdpredikant baptistengemeente De Verbinding in Amsterdam-Nieuw-West, naast ds. Joël Boertjens.

Sinds: september 2017.

Was hiervoor: 29 jaar predikant van de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten.

Locatie: kerkgebouw De Ontmoeting, Louis Couperusstraat 133, Amsterdam.

Vrucht van evangelisatiewerk

In 1943 begon Johan Visser in Amsterdam met evangelisatiewerk op straat en in cafés. Daaruit ontstond eind dat jaar de gemeente ”Jezus leeft”, die samenkwam in een pand aan de Bloemgracht. Later hield ze onder de naam Onafhankelijke Baptistengemeente diensten aan de Keizersgracht. Nu heet de gemeente De Verbinding en huurt ze een kerkgebouw in Amsterdam-Nieuw-West. Ze is aangesloten bij de Alliantie van Baptisten en CAMA-gemeenten (ABC-gemeenten), waartoe ook een Chinese CAMA-gemeente in de hoofdstad behoort. Behalve De Verbinding telt Amsterdam diverse andere baptistengemeenten, waaronder een Braziliaanse baptistenkerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer