Kies voor de zorg en geef je rijk
Door de toenemende vergrijzing én investeringen in de ouderenzorg zijn er veel nieuwe zorgverleners nodig, ook bij christelijke organisaties. Daarom moeten meer mensen kiezen voor een opleiding en een baan in de zorg, betogen Hendrik Jan van den Berg, Diederik van Dijk, W. J. de Potter en Harmen van Wijnen.
Van geven word je rijk. Mensen die in de zorg werken, kunnen erover meepraten. Zij geven dagelijks het beste van hun kunnen aan anderen. Zij kunnen iedere dag aandacht, liefde en zorg geven aan mensen die dit nodig hebben, en zo van betekenis zijn. Onmisbaar en van onschatbare waarde voor hun medemensen die dagelijks afhankelijk zijn van die zorg.
De waardering die zorgverleners van die medemensen ontvangen, maakt werken in de zorg bijzonder. In de zorg is het letterlijk en figuurlijk waar: „Het is zaliger te geven dan te ontvangen” (Hand. 20:35).
Als dit werken zo mooi is, waarom zijn er dan overal personeelstekorten? Door de bezuinigingen vanuit de overheid hebben de zorgaanbieders de afgelopen jaren het aantal arbeidsplaatsen fors moeten inkrimpen. Bevlogen en deskundige zorgprofessionals die we het liefst hadden behouden en die nu weer hard nodig zijn. Want inmiddels hebben we gezien waartoe de bezuinigingen hebben geleid: Beperkte bezetting in verpleeghuizen, waardoor niet de liefdevolle zorg en aandacht geboden konden worden die onze ouderen verdienen. Thuiszorgmedewerkers die in de eerste plaats worden afgerekend op productiviteit en elke minuut van hun handelen moeten kunnen declareren. Terwijl zij bijvoorbeeld juist even hun jas uit willen doen voordat de steunkousen worden aangetrokken, als teken dat er ruimte is voor aandacht.
Gelukkig wordt in Nederland breed onderkend dat we beter voor onze medemens willen zorgen. Gelukkig komen daarom middelen beschikbaar voor extra ”handen aan het bed”. Gelukkig gaat het salaris van zorgmedewerkers de komende tijd omhoog en komt er weer ruimte om te investeren in scholing en toerusting van medewerkers. Allemaal ingrediënten waardoor we het werken in de zorg de komende tijd aantrekkelijker kunnen maken.
Als opleiders en werkgever in de zorg weten wij ons verantwoordelijk om leerlingen en medewerkers hierin maximaal te begeleiden en daarbij flexibiliteit, groeikansen, aandacht en waardering te bieden. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat mensen (opnieuw) kiezen voor een baan in de zorg. Samen maken we inzet voor elkaar met liefde en aandacht tot praktijk.
Maak de keuze
”Kies voor een opleiding en een baan in de (christelijke) zorg.” Die oproep willen we doen aan het begin van dit schooljaar. Een jaar waarin duizenden leerlingen die belangrijke keuze voor hun toekomst gaan maken en ook weer velen zich bezinnen op hun toekomstige werk. Een jaar waarin het hopelijk gaat kriebelen bij mensen die zich vroeger met hart en ziel hebben ingezet voor de zorg, maar die het vak tijdelijk hebben verlaten, omdat kinderen of familieleden hun aandacht opeisten of vanwege een andere baan.
De christelijke zorgopleidingen en -instellingen zijn unieke plekken om dit prachtige vak te leren, verder te ontwikkelen en uit te oefenen. Je wordt daar niet alleen uitgedaagd om heel goede zorg te bieden, maar ook om je identiteit te betrekken in je werk. Dit betekent ontdekken hoe je geloof je werk als zorgprofessional kleurt en hoe je ruimte kunnen bieden voor zingevings- en levensvragen van de ander. Hoe mooi is het om dit met medestudenten en collega’s te kunnen bespreken, van elkaar te leren en zo dienstbaar te zijn aan onze zorgvragers.
De vraag hiernaar blijft toenemen, ook in een tijd van secularisatie. We zien dat christenen waardering hebben voor zorgverleners met wie zij ook over levensvragen kunnen spreken. Of met wie zij zonder schroom naar psalmen en christelijke liederen kunnen luisteren tijdens het zorgmoment.
Ook niet-christenen kiezen voor de liefde en aandacht waar christelijke zorgorganisaties pal voor staan. Dat is mooi om te merken, maar vraagt ook mensen die met overtuiging kiezen voor zo’n baan met meerwaarde. Voor henzelf, maar uiteindelijk ook voor de ander.
Als zorgaanbieders, opleiders en patiëntenvereniging trekken we hierin samen op. We vinden het namelijk belangrijk om het aanbod van zorg vanuit een christelijke identiteit in een zo groot mogelijk deel van Nederland beschikbaar te houden.
Hendrik Jan van den Berg is bestuurder van Lelie zorggroep (Agathos en Curadomi), Diederik van Dijk is directeur van de NPV, W. J. de Potter is bestuurder van het Hoornbeeck College en Harmen van Wijnen is bestuurder van de CHE.