Historische beelden NIMH: leeg Nederland vanuit de lucht
Op Pampus is er weinig veranderd. Maar verder roepen vooroorlogse luchtfoto’s veel gevoelens van vervreemding op.
Hoeveel ruimte moet er tussen steden en dorpen geweest zijn als ze nog zo klein waren. Hoe groot moet het gemiddelde aantal mensen per woning vroeger wel niet geweest zijn als je ziet welke kerken er in een plaats werden gebouwd.
Gedachten die opkomen bij het ‘doorbladeren’ van de 1895 historische luchtfoto’s die het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) donderdag heeft vrijgegeven. Vorig jaar stelde het instituut al een verzameling van zo’n duizend opnamen beschikbaar. Door deze beelden ontstaat er een completer overzicht van Nederland in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw, en dan vooral hoe het er van boven uitzag.
De collectie bevat bijzondere beelden, zoals luchtopnamen van het Gelderse Borculo dat in 1925 grotendeels werd verwoest door een tornado, het eiland Schokland voor de drooglegging van de Noordoostpolder, de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam en de fortengordel van Utrecht.
De beelden zijn afkomstig van de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Vaak werden er foto’s voor militaire doeleinden gemaakt bij oefeningen of voor het maken van kaarten. Dan is ook precies aangegeven waar de opname werd gemaakt.
De beelden zijn te bekijken én gratis te downloaden op Flickr.com/photos/nimhimages, nimh-beeldbank.defensie.nl en Wikimedia. Van 166 foto’s is niet vastgelegd waar ze zijn genomen. Het NIMH hoopt dat mensen reageren als ze hun huis of woonplaats herkennen.
Lezers die een van de drie onbekende locaties herkennen, kunnen dit melden via binnen@rd.nl