Hoe de Chinese overheid de kerken dwarszit
Sinds het aantreden van president Xi Jinping in 2013 is de positie van christenen in China verslechterd. De Communistische Partij wil haar greep versterken, en daarom moeten kerken vanaf september een vijfjarenplan hebben. Een overzicht van de ontwikkelingen.
2013 – De Amerikaanse christelijke organisatie ChinaAid meldt in 2013 dat de vervolging van christenen ten opzichte van 2012 met 40 procent is toegenomen. Er zijn in dat jaar 143 rechtszaken tegen christenen of kerken, waarbij ruim 7400 christenen betrokken zijn.
2014 – In 2014 wordt de vrijheid van christenen nog verder ingeperkt, terwijl er in theorie geloofsvrijheid bestaat in China. ChinaAid meldt in dit jaar dat de druk op de snel groeiende christelijke minderheid met 300 procent is toegenomen ten opzichte van 2013. Er zijn 572 rechtszaken, waarbij in totaal 17.884 christenen betrokken zijn. In 2013 worden er 12 christenen om religieuze redenen veroordeeld, tegenover 1274 in 2014. Vooral in de provincie Zhejiang worden er concrete maatregelen genomen om de controle op de kerken te vergroten. Kruisen moeten van kerkgebouwen worden verwijderd.
2015 – Het christendom is de snelst groeiende godsdienst in China, melden media in 2015. Er wonen zo’n 100 miljoen christenen in het land. Toch neemt ook in dit jaar de vervolging toe. Christenen organiseren een protestmars tegen het verwijderen van kruisen op kerkgebouwen, maar het protest wordt door de overheid de kop ingedrukt.
2016 – Volgens Chinadeskundige Ulrich Delius bereikt de christenvervolging in 2016 een hoogtepunt sinds de dood van de communistische leider Mao in 1976. De overheid legt gelovigen steeds meer beperkingen op. Op zondag biedt de staat alternatieve activiteiten voor kinderen aan, om zo de jongeren uit de kerk weg te houden. De beperkende maatregelen weerhouden de kerk er echter niet van om te groeien, zo meldt zendingsorganisatie Overseas Missionary Fellowship (OMF).
2017 – Vanwege de sterke groei van de Chinese kerk neemt de overheid nog meer controlemaatregelen. Uit een onderzoek van de Amerikaanse ngo Freedom House blijkt dat de druk op christenen toeneemt. Media melden in februari dat christelijke websites en uitzendingen via internet geblokkeerd worden. In maart installeert de overheid camera’s in verschillende kerken, om beter in kaart te brengen of dat wat er in de kerken gebeurt in overeenstemming is met de richtlijnen van de Communistische Partij.
2018 – In februari voert president Xi Jinping een lijst met nieuwe regels in voor de huiskerken. Zeker kerken die contacten hebben met het buitenland worden scherp in de gaten gehouden. Kinderen worden uit de kerk geweerd en de verkoop van Bijbels is ingeperkt. Er is een voorstel gedaan om kerken te verplichten de nationale Chinese vlag uit te hangen. Ook moeten de niet-geregistreerde kerken vanaf september een vijfjarenplan indienen, waarin vastgelegd moet worden hoe de kerk vorm gaat geven aan de zogenoemde sinificatie, de ”verchinezing”. Volgens Mervyn Thomas, voorman van Christian Solidarity Worldwide, is de Communistische Partij uit op volledige controle over godsdienstzaken.