Lopen met een wandelwiel
Voor mensen met een beperking is een wandelstok een welkom hulpmiddel, maar zeker jongeren moeten even een drempel over voordat ze met een stok gaan lopen. Juist voor hen is er nu een flitsender variant, een wandelwiel.
Het feit dat zijn Walking Wheel er een stuk hipper uitziet dan een wandelstok is niet het enige voordeel dat de Parijse productontwerper Markus Erlando Gekeler ziet in zijn ontwerp. Gebruikers kunnen zich een stuk eleganter en comfortabeler voortbewegen doordat het wiel continu contact houdt met de ondergrond – in tegenstelling tot een stok, die steeds moet worden verplaatst. Dat laatste verhoogt ook de veiligheid en de stabiliteit.
Parijs is de stad waar de half Duitse, half Braziliaanse Geleker via nogal wat omwegen is terecht gekomen. Hij kreeg onderwijs in Zweden, Duitsland, Australië en Londen. In eerste instantie werd hij marketeer, maar later schoolde hij zich om tot ontwerper. Geen vreemde combinatie, overigens. Een nieuw product kan nog zo inventief zijn, het succes staat of valt met de wijze waarop het aan de man wordt gebracht.
Aan het eenvoudige, maar doeltreffende ontwerp van het Walking Wheel zal het niet liggen. Al kan de beperkte doelgroep –jongvolwassenen met een beperking– Geleker parten spelen. Het hulpmiddel bestaat uit niet meer dan een handvat en een wiel, wat de constructie licht houdt. Het ovaalvormige handvat ‘loopt’ continu door een geul die rondom in het wiel is aangebracht. Het voortduwen of meetrekken van het wiel –beide methoden kunnen worden toegepast– kost weinig moeite.
Het Walking Wheel heeft een ingebouwde, drukgevoelige rem. Zodra de gebruiker druk uitoefent op het handvat, blokkeert het wiel en biedt het minstens zo veel steun als een stok. Dat gebeurt niet alleen als iemand er bewust op leunt, maar ook bij struikelen of het verliezen van het evenwicht.
Uit praktische overwegingen koos de pas aan de Hochschule für Wirtschaft und Recht te Berlijn afgestudeerde industrieel ontwerper voor een wiel met dezelfde afmetingen als een fietswiel met een bandenmaat van 28 inch. Een band kan daardoor relatief gemakkelijk en voordelig worden vervangen. En er kan een band worden gekozen met een profiel dat past bij het gebruik en de ondergrond.
Gekeler erkent dat niet iedereen die moeite met lopen heeft met zijn Walking Wheel uit de voeten kan. Net als een wandelstok is hij bedoeld voor mensen die wat steun kunnen gebruiken bij het lopen, maar niet al te grote stabiliteits- en evenwichtsproblemen hebben én voldoende kracht in armen en benen hebben. Voor mensen met onvoldoende spierkracht is een rollator geschikter en ook veiliger.
Met zijn Walking Wheel heeft hij vooral wat jongere mensen op het oog. Juist zij gaan in zijn ogen te vaak zonder hulpmiddel de deur uit omdat ze zich ervoor schamen. Dat neemt niet weg dat ook ouderen veilig met zijn vinding over straat kunnen.