Kerk & religie

Bahai-gelovigen onder druk in Jemen

Religieuze minderheden in het Midden-Oosten hebben het nooit echt gemakkelijk gehad, maar er bestaan gradaties. Jodendom en christendom worden erkend door de islam, maar dat geldt niet voor de bahai-religie. Vooral in Jemen hebben zij het zwaar.

Martin Janssen
8 August 2018 17:20Gewijzigd op 16 November 2020 13:53
Bahai’s bezoeken tijdens hun feest Ridván het graf van hun leider in Haifa, Israël. beeld news.bahai.org
Bahai’s bezoeken tijdens hun feest Ridván het graf van hun leider in Haifa, Israël. beeld news.bahai.org

De baháien benadrukken in hun geloof de geestelijke eenheid van de mensheid. Daarbij maken ze gebruik van elementen uit verschillende religies en vormen ze daarvan als het ware een overkoepelend geheel. „Jullie zijn allen vruchten van dezelfde boom en bladeren van dezelfde tak en druppels in dezelfde zee”, is een van hun motto’s.

In Jemen zijn baháien de afgelopen tijd steeds meer onder druk komen te staan. Lange tijd leidde de groepering in het Arabische land een onopvallend bestaan. Dit veranderde dramatisch nadat de afgelopen jaren de door Iran gesteunde Huthirebellen grote delen van Jemen onder hun controle brachten. In Iran leden de bahai-gelovigen al langer onder allerlei vormen van uitsluiting en discriminatie.

Rebellen

De Huthi’s –ook bekend onder de naam helpers van Allah– vormen een sjiitische rebellengroepering in Jemen. De beweging heeft haar oorsprong in een machtige lokale stam. Sinds het eind van de vorige eeuw hebben de rebellen een groot deel van het noorden van Jemen onder controle. De Huthi’s krijgen steun vanuit Iran, wat vermoedelijk een van de redenen is dat ook de bahai-gemeenschap in Jemen onder druk is komen te staan.

Huthileider Abdulmalik startte in maart een campagne tegen de bahai-leden. Hij noemde de baháien in Jemen „een duivelse plant die hier door Israël gezaaid is.” Verder zei hij dat Saudi-Arabië en de Verenigde Staten de takken van deze plant vormen. „Deze plant wil Jemenieten tot afvalligheid van de islam verleiden.”

Een bron binnen het Jemenitisch ministerie van Binnenlandse Zaken liet desgevraagd weten dat „het belangrijkste centrum van de baháien zich in het Israëlische Haifa bevindt. Overal ter wereld volgen bahai-leden de orders van de Israëlische regering. Ze zijn bereid om in Jemen chaos te veroorzaken.”

Paniek

De Huthirebellen begonnen als reactie op de oproep van hun leider in de hoofdstad Sanaa jacht te maken op bahai-gelovigen. Tientallen van hen werden gearresteerd. Dit veroorzaakte paniek binnen de bahai-gemeenschap. De leden ervan ontvluchtten de hoofdstad. om zich op het platteland te verbergen.

Al in 2013 werd de leider van de baháien in Jemen, Hamed bin Haydara, gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties hebben sindsdien zijn lot onder de aandacht gebracht. Begin dit jaar werd hij echter plotseling ter dood veroordeeld. De Jemenitische Huthi’s hebben sinds 2016 tientallen leiders van de bahaigemeenschap gearresteerd. Volgens lokale bronnen dringt Iran aan op deze vervolging, omdat dat land de baháien niet als een religie, maar als sekte beschouwt.

Uit een recent artikel van de Jemenitische journalist Nasser al-Sakkaf zou men echter juist kunnen concluderen dat de Huthi’s reden hebben om zich zorgen te maken. Sakkaf ontmoette in Jemen enkele activisten die zich altijd hadden ingezet voor religieuze minderheden in hun land. Uit onvrede met de islam bekeerden ze zich uiteindelijk tot de bahai-religie. Ze wisten dit te camoufleren door zich naar de buitenwereld toe te presenteren als atheïsten. Volgens Abdullah al-Olofi, woordvoerder van de bahai-gemeenschap in Jemen, zouden al duizenden Jemenitische moslims zich tot zijn godsdienst hebben bekeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer