Ahold Delhaize hekkensluiter in AEX
De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers verwerkten de kwartaalberichten van tal van Europese bedrijven. Op het Damrak was het rustig aan het cijferfront. Ahold Delhaize zakte als gevolg van een verkoopadvies.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 574,21 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 797,57 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 0,7 procent bij.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 3,7 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize, die woensdag met cijfers komt, sloot de rij met een min van 2,6 procent na een verkoopadvies door Berenberg.
ABN AMRO won 0,4 procent. De bank gaat volgens De Telegraaf bij de publicatie van de resultaten op woensdag het mes zetten in zijn zakenbank. ABN AMRO kondigde ruim een half jaar geleden al aan prestigieuze onderdeel tegen het licht te houden.
In de MidKap ging chiptoeleverancier Besi aan kop met een plus van 1,7 procent. Beursintermediair Flow Traders behoorde tot de staartgroep met een verlies van 2,2 procent. Chipbedrijf ASMI (min 7 procent) noteerde ex-dividend.
In Kopenhagen zag Pandora 19 procent aan beurswaarde verdampen na een winstwaarschuwing van het Deense sieradenbedrijf. Postbezorger Deutsche Post DHL won 0,6 procent in Frankfurt na publicatie van de resultaten. Beleggers waren niet onder de indruk van de kwartaalcijfers van Zalando. Het aandeel van de Duitse webwinkel werd 6,5 procent lager gezet. Niveau-maker Beiersdorf, die ook met resultaten kwam, daalde 2,1 procent.
Commerzbank verloor ruim 2 procent. De Duitse bank wist afgelopen kwartaal weer winst te boeken en bevestigde de plannen om dit jaar dividend uit te keren. Speculatie dat het aandeel mogelijk verdwijnt uit de Duitse hoofdindex DAX zorgde voor koersdruk. In Milaan vielen de resultaten van de Italiaanse bank UniCredit (plus 2,2 procent) wel in goede aarde.
De euro was 1,1570 dollar waard, tegen 1,1563 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 69,26 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 74,18 dollar per vat.