Kerk & religie

Ds. A. van Voorden: Ook op zendingsveld is ontdekkende prediking nodig

De prediking van het eeuwig Evangelie wordt niet geloofd zonder een wonder van vrije, soevereine genade, zei ds. A. van Voorden zaterdag in Urk. Hij was een van de sprekers tijdens de jaarlijkse Mbuma-zendingsdag in de Jachin Boazkerk.

Van onze correspondent
6 August 2018 11:34Gewijzigd op 16 November 2020 13:52
Drukte bij een boekenkraam op de jaarlijkse Mbuma-zendingsdag in Urk. beeld Gerrit van Dijk
Drukte bij een boekenkraam op de jaarlijkse Mbuma-zendingsdag in Urk. beeld Gerrit van Dijk

Genade is niet alleen in de Nederlandse kerken nodig, maar ook op het zendingsveld, aldus de predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam en voorzitter van de stichting Mbuma-Zending. „Als het van de mens afhankelijk zou zijn, dan zou er niemand komen. Er is hoop omdat het welbehagen des Heeren gelukkig zal voortgaan.” De Nederlandse stichting Mbuma-Zending steunt het zendingswerk van de Free Presbyterian Church of Scotland (FPCS) in Zimbabwe.

Ds. Van Voorden mediteerde over 1 Korinthe 1:23a, waar staat „Doch wij prediken Christus de Gekruisigde.” De predikant typeerde dit vers als „de kern van het eeuwige Evangelie.”

Fundament

Buiten Christus bestaat er geen fundament voor de kerk in Nederland, en is er ook geen grond voor de prediking op het zendingsveld, aldus de predikant. „De apostel Paulus wist van het eeuwig welbehagen Gods, maar kende ook een vurig verlangen om Christus te prediken. Christus de Gekruisigde is een ergernis voor eigengerechtigde mensen en een dwaasheid voor de heidense Griek. Niet een opbouwende, maar een ontdekkende prediking is nodig, omdat de mens van de eigengerechtigheid en de dwaasheid afgebracht moet worden. Gelukkig mag op het Mbuma-zendingsveld in Zimbabwe deze zuivere prediking nog voortgang vinden”, aldus ds. Van Voorden.

Droogte

Ds. G. Bredeweg, predikant van de vrije gereformeerde gemeente te Kruiningen, mediteerde naar aanleiding van 1 Koningen 17, waar de profeet Elia om droogte bidt. Ds. Bredeweg gaf aan dat er vanwege de extreme droogte om regen wordt gebeden, maar Elia bidt om het oordeel van de droogte. „De droogte op het land is het ergste niet. Het is pas erg als er in de kerk geen dauw of regen meer valt”, aldus de predikant. „In de tijd van Elia hing het volk Israël aan Baäl en Astarte, die juist vruchtbaarheidsafgoden waren. Elia’s gebed om droogte was ook bedoeld als liefdeskastijding, opdat het volk zou wederkeren.”

Ds. Bredeweg wees op de „vrijmacht Gods”, toen Elia naar een weduwe in het heidense Sarepta Sidonis werd gestuurd. „Nadat deze weduwe op wonderlijke wijze in het leven was behouden, moest zij alles verliezen om aan haar ongerechtigheid te worden ontdekt en genade te verkrijgen. Zo wordt het oordeel over Israël veranderd in een zegen voor het heidense Sidon.”

In het middaggedeelte sprak de hersteld hervormde emeritus predikant ds. H. Zweistra over 1 Timotheus 1:15. Hier wordt het feit dat Jezus Christus in de wereld kwam als een getrouw woord beschreven. „Bedenk dat Jezus Christus naar een diep gezonken, godsvijandige wereld afdaalde om ongevoelige zondaren op te zoeken. Paulus, de voormalige vervolger en lasteraar, beklemtoont dat hij als de voornaamste der zondaren barmhartigheid verkreeg, dankzij Jezus Christus Die in een godslasterlijk zondaarsleven afdaalde. Jezus Christus liet Zich als een samenbundeling van zondeschuld aan het kruis hangen, opdat Zijn volk op Zijn kosten zou leven. Wie dat beseft, geeft Christus alle eer die Hem toekomt en wie de vrijspraak om Christus’ wil beleeft, die kan huppelen van zielenvreugd. Er is maar één volk dat echt kan recreëren, dat is Gods volk.”

Flessenpost

Na de collecte vertelde schoolmeester Jelle Kaptijn voor de jeugd een verhaal over het voormalige communistische regime in Albanië. Vanuit Griekenland werd het Evangelie als flessenpost verspreid, en zo veranderde het harten. De vader van Amber bijvoorbeeld viste een fles uit het water met een stukje uit het Mattheüs-evangelie. Ook Vladimir kwam in aanraking met het Evangelie. Toen hij over Judas las, kon hij niemand meer verraden.

Ds. Th. L. Zwartbol, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, besloot met een meditatie over Prediker 9:13-15. De collecte bracht 11.250 euro op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer