„Ontsluit snel alle patiëntendossiers”
Zorgorganisaties in Nederland moeten zo snel mogelijk toegang krijgen tot het elektronisch medicatiedossier van patiënten. Dat stellen negen koepelorganisaties uit de zorg in het manifest ”Veilige Medicatie en ICT”, dat vrijdag werd aangeboden aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid).
Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere de Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Volgens de indieners van het manifest kan het aantal medische fouten drastisch worden verminderd als alle betrokkenen bij het voorschrijven van geneesmiddelen inzicht hebben in het medicatiedossier van de patiënt. De koepelorganisaties stellen verder dat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van vermijdbare medicatiefouten oploopt tot zo’n 90.000 per jaar.
De totstandkoming van een elektronisch medicatiedossier is in handen van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ). Dit instituut werd 1 januari 2002 door de koepelorganisaties opgericht om de komst van dit dossier te bevorderen.
Tijdens de ontvangst van het manifest benadrukte de minister dat het medicatiedossier „niet vrijblijvend” mag zijn. „Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en ict-leveranciers moeten hun organisatie klaar hebben voor het dossier. Ook de patiënt moet door patiëntenorganisaties NPCF worden gemobiliseerd.”
De minister liet verder weten te onderzoeken hoe hij via regelgeving en financiële prikkels het gebruik van het medicatiedossier verplicht kan maken.