Koninklijk Huis

Dakloze Deense koning vond onderdak in Amalienborg

Frederik en Joachim zijn de buurman van hun moeder, koningin Margrethe. In Amalienborg woont de hele Deense koninklijke familie bij elkaar. Ook het volk kan een kijkje nemen in het paleis.

Anne Vader
11 July 2018 08:10Gewijzigd op 16 November 2020 13:44
Frederik III: woning van kroonprins Frederik, zijn vrouw Mary en hun kinderen Christian, Isabella, Vincent en Josephine. beeld RD
Frederik III: woning van kroonprins Frederik, zijn vrouw Mary en hun kinderen Christian, Isabella, Vincent en Josephine. beeld RD

Vanaf zijn paard ziet hij het allemaal gebeuren: de marcherende militairen rond het middaguur, de selfiemakende toeristen en af en toe een donkere auto met de koningin, een prins of prinses. Boven alle drukte op het achthoekige plein in Kopenhagen zit koning Frederik V als ruiter op zijn rijdier, getooid met harnas en lauwerkrans. Rondom zijn bronzen standbeeld liggen de vier vleugels van Paleis Amalienborg.

Alle vier zijn ze vernoemd naar Deense vorsten. Koningin Margrethe II woont ’s winters in Christian IX. Ieder jaar, op 16 april om 12 uur, verzamelen duizenden Denen zich onder het balkon om de koningin te feliciteren met haar verjaardag. Haar zoon kroonprins Frederik en zijn gezin resideren in Frederik VIII. Buurman en broer prins Joachim heeft een appartement op de bovenverdieping van Christian VIII. Beneden in die vleugel bevindt zich een museum met reconstructies van koninklijke vertrekken uit vroeger tijden.

Ook de officiële ontvangstruimte in Christian VII is opengesteld voor publiek. Je kunt er voor 95 Deense kroon (zo’n 12,50 euro) een rondleiding boeken. Als er geen gasten verblijven tenminste.

Dakloos

Een dakloze koninklijke familie verkaste in 1794 naar Amalienborg, nadat Paleis Christiansborg door brand was verwoest. Amalienborg was eigenlijk gebouwd voor de adel, maar zou onderdak bieden tot Christiansborg weer bewoonbaar was.

Het verblijf beviel echter zo goed dat de royals niet meer terugkeerden naar hun oude residentie. De architectuur sprak de Deense vorsten aan, en ook de praktische kant van het paleis. De hele familie had meteen onderdak in de verschillende gebouwen. Er kwam zelfs een verbinding tussen de twee zuidelijke vleugels, zodat de kroonprins zich niet meer op straat hoefde te laten zien als hij even zijn vader wilde spreken.

Europese schoonouders

Het museum in Christian III geeft een beeld van de geschiedenis van de Deense koninklijke familie in de afgelopen 150 jaar. Je ziet er de privésalon van koningin Louise (1817-1898) met muren boordevol gezinsportretten. Een kunstenaar die de koningin goed kende, legde de familie regelmatig op het doek vast.

Louise en haar man Christian IX worden wel de ”schoonouders van Europa” genoemd. Al hun zes kinderen trouwden met iemand uit een Europees vorstenhuis. Maar liefst zes regerende vorsten mogen zich op dit moment tot hun nakomelingen rekenen, laat een grote stamboom in het paleismuseum zien: naast de Deense koningin ook Elizabeth van Groot-Brittannië, Harald van Noorwegen, Henri van Luxemburg, Filip van België en Felipe van Spanje.

Piano en pijpen

Naast de studeerkamer van Christian IX huisvest het museum de werkvertrekken van Frederik VIII, Christian X en Frederik IX, vader van koningin Margrethe. Allemaal vertellen ze iets over de vorst die eens op Amalienborg woonde. Typerend voor Frederik IX zijn bijvoorbeeld de piano en de pijpen, die de koning verzamelde toen hij vanwege zijn gezondheid niet langer mocht roken.

Sabels, soldatenbeeldjes en geweren verraden de voorkeuren van Christian X (1870-1947). Uit zijn tijd stamt ook de inrichting van de eetkamer. De 24 decoratieve wandborden kregen hij en koningin Alexandrine in 1898 als huwelijkscadeau.

Toegangskaarten (à 95 Deense kroon) zijn verkrijgbaar bij de museumwinkel. Daar zijn ook boeken, kaarten, sieraden en souvenirs met een koninklijk tintje te koop.

Open paleisdeuren

Het publiek kan deze zomer weer een kijkje nemen in Paleis Noordeinde. Hoe gaat dat in het buitenland? Deel 2 in een serie over Europese paleizen die de deuren openzetten voor het volk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer