Windsor Castle als knus tweede huis voor Britse vorstin
Windsor Castle stond het afgelopen voorjaar volop in de belangstelling door het huwelijk van de Britse prins Harry met Meghan Markle. De imposante burcht –‘weekendhuisje’ van koningin Elizabeth II– domineert het gelijknamige stadje in het Engelse graafschap Berkshire.
Lange, hoge muren wekken de indruk dat niemand mag zien wat er zich afspeelt in het grootste bewoonde kasteel ter wereld. Dat past bij wat Willem de Veroveraar voor ogen had toen hij de bouw begon: Windsor was bedoeld als verdedigingsburcht.
Wie zich nu bij de poort meldt, krijgt royaal toegang, mits hij genoeg pecunia neertelt. Binnen zijn er luxe staatsappartementen te zien die nog steeds in gebruik zijn. Enorme kamers met hoge plafonds, wapens en wandtapijten. Koningin Victoria stelde de vertrekken in 1845 voor het eerst open voor het publiek. Ze bevatten zeldzame kunstwerken, waaronder tekeningen van Leonardo da Vinci. Tijdens de rondleidingen wordt er in tal van talen tekst en uitleg gegeven.
Vlag in top
De oudste delen van Windsor Castle zijn bijna 950 jaar oud. Er wonen en werken zo’n 500 mensen.
De oppervlakte van het complex beslaat ruim 450 are. De twee gedeelten van het kasteel worden van elkaar gescheiden door een grote, ronde toren waarin een deel van de koninklijke collectie en de koninklijke archieven is gehuisvest. Op deze toren wappert de grote koninklijke standaard (6 x 8 meter) als de vorstin in het kasteel verblijft.
De meeste vorsten gebruikten het kasteel als tweede woning. Normaliter verbleven ze in Buckingham Palace, het koninklijk paleis in Londen. Sommigen, onder wie koning George IV, kozen Windsor tot hoofdverblijfplaats. De privévertrekken zijn een stuk knusser dan in Buckingham Palace. Als familieleden de koningin opzoeken, is het meestal hier. Sinds 1917 draagt het Britse koninklijk huis ook de naam Windsor.
Poppenhuis
In de gotische St George’s Chapel had in mei het prinselijk huwelijk plaats. In deze kapel liggen tien monarchen en tal van andere aristocraten begraven. Om 17.15 uur wordt de evensong gehouden; elke dag. ’s Zondags zijn toeristen alleen welkom als ze aan een van de diensten willen deelnemen.
Ook bezienswaardig is Queen Mary’s Dolls’ House, een poppenhuis waar minutieus vormgegeven miniatuurreplica’s van het interieur van het kasteel te bewonderen zijn.
Tijdens de zomermaanden mag het publiek toekijken bij de wisseling van de wacht, gewoonlijk op dinsdag, donderdag en zaterdag om 11.00 uur. Bij de aflossing marcheert de garde door het stadje.
Voor toeristen is er buiten het kasteel ook genoeg te zien: in de straten en steegjes, en in het opengestelde gedeelte van het 4800 hectare grote park.
Entree: ruim 24 euro voor volwassenen –afhankelijk van de koers van het pond–, rond de 14 euro voor 5- tot 16-jarigen. Windsor ligt zo’n 20 minuten rijden ten westen van Londen. Bezoek per trein is ook mogelijk: het station ligt dicht bij het kasteel. Openingstijden: van 1 maart tot en met 31 oktober van 9.30 tot 16.00 uur (tijdstip waarop de laatste bezoekers worden binnengelaten), van 1 november tot en met 29 februari van 9.45 tot 15.00 uur. Comfortabel schoeisel wordt aangeraden, omdat er een steile heuvel moet worden beklommen.
royalcollection.org.uk/visit/windsorcastle
Open paleisdeuren
Het publiek kan deze zomer weer een kijkje nemen in Paleis Noordeinde. Hoe gaat dat in het buitenland? Deel 1 in een serie over Europese paleizen die de deuren openzetten voor het volk.