Kerk & religie

Eerste bisdom VS failliet door kosten van rechtszaken

Het aartsbisdom Portland in de Amerikaanse staat Oregon zal zich formeel failliet laten verklaren. De maatregel, de eerste in zijn soort in de VS, is volgens de aartsbisschop noodzakelijk gezien de miljoenen die er uitgekeerd zijn en nog moeten worden uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters.

ANP
8 July 2004 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Aartsbisschop John Vlazny heeft tegen Amerikaanse media verklaard dat het aanvragen van het faillissement niet betekent dat de Rooms-Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheden zal ontlopen. Het aartsbisdom heeft al met 130 mensen schikkingen getroffen voor een bedrag van 53 miljoen dollar. Dinsdag zou er een nieuwe rechtszaak beginnen waarin een schadebedrag van zeker 150 miljoen werd geclaimd door tientallen slachtoffers van misbruik.

„Dit soort claims heeft niets meer met een financiële compensatie te maken en de bodem van de schatkist is al in zicht. Dit is de enige manier waarop ik ook in de toekomst kan verzekeren dat er een financiële tegemoetkoming uitgekeerd kan worden”, aldus Vlazny. Tegen het aartsbisdom lopen nog ongeveer zestig andere rechtszaken wegens seksueel misbruik,

Een collega van Vlazny in Tucson (Arizona) overweegt zijn bisdom ook bankroet te laten verklaren. Het aartsbisdom Santa Fé in New Mexico heeft al zijn spaargeld moeten aanspreken. De Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk heeft tot dusver in totaal al ongeveer 650 miljoen dollar uitgekeerd als gevolg van het omvangrijke seksschandaal dat de Amerikaanse kerk reeds enkele jaren in de greep houdt.

Al in 2000 ging het Canadese bisdom Cariboo failliet. Ook dat bisdom raakte bankroet door de kosten die het moest maken in rechtszaken over misbruik en mishandeling van kinderen op door de kerk geleide scholen voor indianen. De Anglicaanse Kerk in Canada heeft tussen 1820 en 1969 in totaal 26 staatsscholen voor indiaanse kinderen beheerd. Honderden oud-leerlingen van zulke scholen hadden strafklachten ingediend wegens seksueel misbruik, meestal tegen de staat en soms tegen de betrokken kerk. In veel gevallen heeft de staat daarop een proces aangespannen tegen de kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer