Buitenland

België heropent twaalf moordzaken

De rechtbank in het Belgische Dinant gaat twaalf onopgeloste moordzaken opnieuw tegen het licht houden om na te gaan of de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret erbij betrokken kan zijn geweest.

Buitenlandredactie
8 July 2004 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Dat zei persrechter Philippe Morandini woensdag tijdens een persconferentie. Over welke dossiers het precies gaat wilde Morandini niet zeggen. Fourniret zelf blijft overigens ontkennen dat hij tussen 1990 en 2000 moorden heeft gepleegd. Zijn vrouw Monique Olivier weerspreekt dat en blijft erbij dat Fourniret in 1993 een au pair heeft verkracht en vermoord.

Olivier is woensdag opnieuw ondervraagd over deze zaak. Haar verhoor heeft echter geen nieuwe aanknopingspunten opgeleverd.

In Frankrijk is inmiddels een discussie losgebarsten over hoe om te gaan met in herhaling vallende criminelen. Een Franse parlementscommissie stelde gisteren voor extreem gevaarlijke criminelen na hun vrijlating een elektronische enkelband te geven met daarin een GPS-zender, waardoor zij altijd zijn op te sporen.

Daarnaast moet de Franse justitie recidivisten volgens de commissie harder aanpakken en nog hoogstens tweemaal een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen een crimineel kunnen uitspreken. Parlementsvoorzitter Jean-Louis Debré kondigde woensdag aan dat het parlement een werkgroep gaat opzetten die de voorstellen moet gaan omzetten in wetgeving.

Pierre Bodein, de man die ervan wordt verdacht in de Elzas de 14-jarige Julie en de 11-jarige Jeanne-Marie te hebben vermoord, is al eens veroordeeld wegens verkrachting en heeft meer dan de helft van zijn leven in gevangenissen en psychiatrische klinieken doorgebracht. Toch werd hij in maart dit jaar vervroegd vrijgelaten. Ook de Franse kindermoordenaar Fourniret zat al eens in de gevangenis wegens verschillende zedendelicten. Desalniettemin werd hij nooit verplicht onder behandeling gesteld, aldus de Franse krant Le Monde.

De parlementscommissie adviseerde ook tijdens de gevangenschap te beoordelen of de criminelen een gevaar vormen voor de samenleving. Daarvoor moeten echter nog wel middelen vrijgemaakt worden; op dit moment zijn 800 posten voor psychiaters in Frankrijk onbezet.

Commissievoorzitter Pascal Clément zei dat een elektronische enkelband een psychologisch effect kan hebben op criminelen. „De boodschap is duidelijk: Wij laten u vrij, maar als u wederom begint, krijgt u absoluut geen kans meer om ooit nog vrij te komen”, aldus Clément. Zedendelinquenten zijn volgens de commissievoorzitter uiterst georganiseerde en intelligente mensen die niet altijd door lust worden gedreven. „In zo’n geval kan de elektronische controle afschrikken.”

Volgens Franse kranten is minister van Justitie Dominique Perben positief over de voorstellen van de commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer