Rook ATF-brand was schadelijk
Omwonenden hebben tijdens de brand bij afvalverwerker ATF in Drachten vier jaar geleden wel degelijk gezondheidsrisico’s ondervonden. De effecten waren van kortdurende aard.
Dat is de hoofdconclusie van het inventarisatierapport naar de effecten van de brand bij afvalverwerker ATF in mei 2000. De provincie Friesland gaf opdracht voor het onderzoek.
Voor het rapport, dat gisteravond aan de omwonenden van de afvalverwerker is gepresenteerd, onderzocht de GGD Friesland 23 eerdere rapporten en laboratoriumuitslagen. De GGD voert binnenkort een nieuw grootschalig onderzoek uit om de gezondheidssituatie van de bewoners echt goed te kunnen beoordelen. Wel moet een speciale commissie goedkeuren of dit onderzoek volgens de privacynormen mag worden uitgevoerd.
Ook de Provinciale Staten moeten nog akkoord gaan met het nieuwe onderzoek. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde T. Baas zal dat geen probleem zijn. „Wij moeten dit doen, ik sluit uit dat de Provinciale Staten tegen het onderzoek zijn”, aldus de milieugedeputeerde.
Het voorgenomen onderzoek naar de fysieke gezondheid van de betrokkenen kan op grote steun van diezelfde betrokkenen rekenen. „Het had alleen veel eerder moeten gebeuren”, zo stelt coördinator C. Galema van de politie Drachten. Hij bevond zich beroepsmatig in het gebied waar de giftige rook over dreef. „Het is een gemiste kans dat niet direct na de ramp is geïnventariseerd of mensen klachten hadden”, aldus Galema. Een collega van hem zit gedeeltelijk in de ziektewet door longproblemen die zich na de ramp aandienden.
Installateur B. Wassenaar was een paar dagen na de brand aan het werk op het dak van een kantoor op het ATF-terrein. Eind 2002 werd hij ziek. Zijn nierfunctie bleek ernstig aangetast. „Je legt de link met de brand eerst niet. Nu wil ik een reden voor de klachten hebben. Dat geeft al aan dat het nieuwe onderzoek eerder had gemoeten”, aldus Wassenaar.
Tijdens de hevige brand bij het afvalbedrijf ATF ging een loods met 480 ton chemisch afval in vlammen op. De brand veroorzaakte grote onrust bij de bevolking. Grootste grief was dat volgens hen overheden de gevolgen van de brand voor de volksgezondheid onderschatten. Om aan de onrust een eind te maken beslisten Provinciale Staten in oktober 2003 tot een inventarisatieonderzoek door de GGD.
Uit onderzoek bleek dat ATF schuld had aan de brand, maar dat de provincie ook steken had laten vallen. Tegen drie toenmalige directieleden van de afvalverwerker loopt nog een strafrechtelijke procedure.