Consument

Meesterlijke foto’s via virtuele ontspanknop

Smartphones bieden mogelijkheden die zelfs de duurste spiegelreflexcamera’s niet hebben. De moderne fotograaf neemt tegenwoordig naast zijn camera ook zijn telefoon mee om mooie plaatjes te schieten.

Pieter Beens
30 June 2018 16:06Gewijzigd op 16 November 2020 13:39
Fotograferen met de app van Triggertrap. beeld Pieter Beens
Fotograferen met de app van Triggertrap. beeld Pieter Beens

Het was jarenlang een uitgemaakte zaak: fotograferen doe je met een camera en bellen met een telefoon. De introductie van de smartphone zette een streep door die ijzeren logica. Met behulp van wat technische foefjes en een smartphone zijn meesterlijke foto’s te maken.

Helemaal nieuw is het gebruik van de smartphone voor digitale fotografie natuurlijk niet. Al in 2013 introduceerde het bedrijf Triggertrap de Triggertrap Mobile – een app waarmee eigenaren van een spiegelreflexcamera geavanceerde foto’s kunnen maken. Het systeem werkt even eenvoudig als geniaal: gebruikers kunnen de smartphone aansluiten op hun camera en de ontspanknop bedienen vanuit Triggertrap. Het bedrijf achter Triggertrap ging failliet, waardoor het product niet meer verder wordt ontwikkeld. De app is overigens nog wel te gebruiken. Inmiddels zijn diverse bedrijven in het gat gesprongen en wordt er ingezet op steeds nieuwe en innovatievere mogelijkheden.

Bedienen op afstand

Het idee achter de ontspanknoppen op de smartphone is even simpel als doordacht. Veel moderne spiegelreflexcamera’s hebben een USB-aansluiting of bluetooth-module waarop een afstandsbediening kan worden aangesloten. Door een verbinding tussen de smartphone en de camera tot stand te brengen, wordt de bediening van de camera overgenomen. De apps kunnen een gewone foto maken, maar zijn juist bedoeld om fotografiemogelijkheden te bieden die de camera normaal gesproken niet heeft, zoals opnamen met een heel lange sluitertijd. De fotograaf selecteert een opnamefunctie en stelt wat parameters in, waarna de smartphone het rekenwerk doet en zorgt dat de camera de gewenste foto maakt.

Luie fotografen

Daarmee is gelijk het belangrijkste voordeel van de producten genoemd: de afstandsbediening neemt het ingewikkelde rekenwerk uit handen. Wie vroeger een nachtelijke opname van de sterrenhemel wilde maken of een ”timelapse” wilde schieten, moest plannen, rekenen en testen. Nu stel je via de app in dat je een sterrenhemel wilt fotograferen en hoef je alleen nog op de ontspanknop op het smartphonescherm te drukken; de app doet de rest. Die mogelijkheden zorgen voor een tweedeling tussen amateurfotografen. Er zijn er die de technologie omarmen omdat ze met weinig moeite geweldige foto’s kunnen maken. Anderen keuren de technologie juist af omdat deze het ouderwetse handwerk overbodig maakt en luie fotografen kweekt.

Audiobediening

Intussen zitten ook de camerafabrikanten niet stil. Nieuwere camera’s beschikken standaard over mogelijkheden die ook in apps aanwezig zijn, zoals het maken van meerdere foto’s met verschillende belichtingen en timelapses. Om aantrekkelijk te blijven voor gebruikers introduceren ontwikkelaars van de apps daarom nieuwe functies die niet op camera’s zijn te vinden. Een van deze functies, die in 2013 al door Triggertrap werd geïntroduceerd, is de mogelijkheid om de ontspanknop te bedienen op basis van geluid. De smartphone registreert een geluid via de audio-ingang, waarna de camera binnen honderdsten van een seconde de opdracht krijgt om af te drukken. Handig voor gebruikers die hogesnelheidsbeelden willen maken, zoals van een waterballon die uit elkaar knalt of van een vallende waterdruppel.

Niets instellen

Op dit moment is digitale assistent Arsenal het slimste jongetje van de klas. Uitgangspunt van dit apparaatje is dat een fotograaf niets meer hoeft in te stellen op de camera. Op basis van kunstmatige intelligentie en training met duizenden foto’s kiest Arsenal de juiste instellingen. Zelfs nabewerken is niet meer nodig.

Goedkoop en toegankelijk

De smartphone-apps bieden dus een paar belangrijke voordelen ten opzichte van veel geavanceerde camera’s – ook al kunnen de camera’s uit het hogere segment veel functies wel evenaren. Het belangrijkste voordeel is de toegankelijkheid van de apps. Met een paar veegbewegingen stel je de meest ingewikkelde instellingen op je camera in, zonder diep in de menu’s en instellingen van je spiegelreflex te hoeven duiken. Veel gebruikers vinden het belangrijk om zonder veel kunst- en vliegwerk mooie foto’s te maken, om ze vervolgens direct te delen op sociale media.

De virtuele ontspanknop op de smartphone is de goedkoopste mogelijkheid voor fotografie-enthousiastelingen die boven de functies van hun camera zijn uitgegroeid. Met een investering van een paar tientjes krijg je de beschikking over opties waarvoor je in cameraland al snel honderden euro’s moet uittrekken. Een investering waarmee je weer even vooruit kunt.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer