Luchtfoto’s geven zicht op structuur Nieuwe Hollandse Waterlinie
Ze was bedoeld om de oostelijke vijand tegen te houden: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wat rest zijn monumenten en landschapsstructuren die van bovenaf mooi te zien zijn. Pláátjes vanuit de lucht.
Donderdag startte in Fort Honswijk, op het Eiland van Schalkwijk bij Houten, de reizende fototentoonstelling ”Forten van Boven”. Die is samengesteld om de nominatie van de waterlinie voor een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco in 2017 te vieren. Die resulteert waarschijnlijk in 2020 in plaatsing op de lijst. De expositie, met 33 luchtfoto’s van de waterlinieforten, is tot en met 22 september dagelijks te zien op het buitenterrein van Fort Honswijk.
Volgens de organisatoren is het perspectief van bovenaf verrassend. „Het toont een uniek ingericht landschap met veel water. „De verdedigingswerken in het oeroude polderlandschap zijn op de luchtfoto’s duidelijk zichtbaar. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders of loodrecht van boven kun je je met enige verbeelding ook de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen.”
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, tussen Naarden en de Biesbosch, werd van 1815 tot 1870 gerealiseerd. In tegenstelling tot de 17e- en 18e-eeuwse Oude Hollandse Waterlinie moest de nieuwe ook de stad Utrecht beschermen.
De forten verdedigden de wegen die de waterlinie kruisten en de waterwerken waarmee het noodzakelijke waterpeil (30 tot 60 centimeter) werd geregeld.
De gebieden van de nieuwe waterlinie zijn drie keer (gedeeltelijk) onder water gezet: tijdens de Frans-Duitse oorlog in 1870, in de Eerste Wereldoorlog en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Wie een mooi overzicht wil krijgen van dit historische fenomeen kan een ook voor kinderen aantrekkelijk bezoek brengen aan het Waterliniemuseum in Fort Vechten bij Bunnik.