Binnenland

Stortbui lost droogte Nederland niet op

Gescheurde grond, verdord gras en rivieren met een extreem laag waterpeil: het lijkt in Nederland steeds droger te worden. Het is de droogste juni sinds 1962, meldden weermedia. Hoe erg is dat eigenlijk?

28 June 2018 18:42Gewijzigd op 16 November 2020 13:38
Een kind speelt eind juni 2017 in de Grensmaas ter hoogte van Borgharen. Vorig jaar was het waterpeil door aanhoudende droogte ook extreem laag. beeld ANP, Marcel van Hoorn
Een kind speelt eind juni 2017 in de Grensmaas ter hoogte van Borgharen. Vorig jaar was het waterpeil door aanhoudende droogte ook extreem laag. beeld ANP, Marcel van Hoorn

Er valt weinig neerslag sinds april. Weerplaza meldde dat het tweede kwartaal van 2018 „recordwarm” is. Sinds begin dit jaar is op sommige plaatsen in ons land een neerslagtekort van ongeveer 180 millimeter gemeten, ten opzichte van een normaal neerslagtekort van 30 millimeter in de zomermaanden.

Meteoroloog Reinier van den Berg nuanceert de berichtgeving over droogte. „Niet op alle plekken is het in juni droog geweest. De eerste negen dagen verliepen wisselvallig met plaatselijk zware onweersbuien. Vooral in het midden, westen en zuiden van het land is er sprake van extreme droogte. In Friesland, Overijssel, Groningen en Drenthe gaat het best goed.”

Luchtdrukpatroon

De droogte in delen van het land komt volgens de weerman door een zogenaamd geblokkeerd luchtdrukpatroon. „Lagedrukgebieden worden tegengehouden door hogedrukgebieden, waardoor het voor een langere periode droog kan zijn.” Dit heeft volgens Van den Berg niet per se iets te maken met klimaatverandering. „Deze hardnekkige hogedrukgebieden horen bij de grilligheid van het weer in West-Europa.” Hij benadrukt wel dat de opwarming van de aarde de droogte kan versterken.

Vooral voor de land- en tuinbouw is de droogte reden tot zorg, aldus Van den Berg. „Boeren moeten hun land besproeien als de droogte te lang duurt. Door de beregeningsverboden mag dat echter niet meer in Noord- en Midden-Limburg. De boeren daar gaan dat zien aan hun gewassen.”

De consument zal volgens Van den Berg niet zo veel merken van de gevolgen van de droogte. „Nederland maakt deel uit van een internationale voedselmarkt. Als de aardappels het slecht doen in Zeeland leidt dat voor de consument niet automatisch tot hogere prijzen.”

Meteorologen verwachten dat het kwik dit weekend naar de 30 graden stijgt. Is dit voortaan het patroon van een typisch Nederlandse zomer? Volgens Van den Berg is het te vroeg om dit nu al te zeggen. „Er is nu nog geen sprake van een trend; vorige zomers waren juist veelal nat. Het is op zich normaal dat de voorzomer droog is en de hoogzomer nat. Droogte in mei en juni is dus niets bijzonders.”

Testcase

De weerdeskundige ziet volgende week als een testcase. „We moeten nu vooral in de gaten houden of er een kentering komt in dit stabiele weer. Als het volgende week zulk warm weer blijft, lijkt het erop dat dit een patroon van de zomer wordt.”

Zelf verwacht Van den Berg pas eind volgende week stortbuien. Die brengen volgens hem niet de verlichting die delen van het land nodig hebben. „Als er in korte tijd heel veel water valt, kan de grond dit niet allemaal opnemen. Daardoor belandt een groot deel van het water in het riool.” Het blijft wachten op een gestadige drup.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer