Eerste Amerikaanse aanklacht tegen staalheffing president Trump
Een Amerikaanse belangengroep voor de staalsector heeft woensdag een aanklacht ingediend tegen de importheffingen op staal van president Donald Trump.
Het gaat volgens de American Institute for International Steel (AIIS) om het eerste juridische proces om de controversiële maatregelen ongedaan te krijgen.
Trump bediende zich bij de invoering van de heffingen in maart op een wet uit de jaren zestig, die handelsbarrières mogelijk maakt met een beroep op de nationale veiligheid. Maar die wet maakt inbreuk op de Amerikaanse grondwet, stelt de AIIS in zijn aanklacht voor een rechtbank in New York voor internationale handelsgeschillen. De president trekt met die wet immers wetgevende bevoegdheden rond internationale handel naar zich toe, terwijl die in de Amerikaanse grondwet aan het Congres zijn voorbehouden.
De AIIS beklaagt zich over opgelopen prijzen voor staal die zijn leden als gevolg van de heffingen moeten betalen.
Toch is de schade die Amerikaanse bedrijven hierdoor lijden niet het grootste probleem, stelde de advocaat van de belangenvereniging. Hij waarschuwde dat het gebrek aan rechterlijke toetsing van Trump „een veel groter gevaar voor onze democratie is dan de import van staal ooit zou kunnen zijn.”
Investeringen
President Trump heeft zijn plannen voor beperkingen op Chinese investeringen in de Verenigde Staten woensdag afgezwakt. Hij wil in de strijd tegen diefstal van intellectueel eigendom de bevoegdheden vergroten van het overheidsorgaan CFIUS, dat overnames door buitenlandse investeerders onder de loep neemt.
Aanvankelijk werd gevreesd voor verdergaande maatregelen van Trump tegen China. Naar verluidt wilde hij aanvankelijk investeringen uit de Volksrepubliek in belangrijk geachte sectoren zoals ICT, luchtvaart en biotechnologie blokkeren op basis van een weinig gebruikte noodwet. Dat zou betekenen dat hij op eigen houtje protectionistische maatregelen kon nemen. Door nu te mikken op bescherming via CFIUS zoekt Trump de samenwerking met het Congres.
De voorgestelde versterking van CFIUS is volgens minister Steven Mnuchin van Financiën niet louter gericht tegen Peking, maar tegen een aantal landen dat extra goed in de gaten wordt gehouden.
In Europa sloten de aandelenbeurzen na het nieuws over de minder harde opstelling van Trump met winst. In New York was er juist sprake van stevige verliezen. Beleggers daar zijn nog altijd in de ban van de handelsoorlog tussen de VS en China.