Israël blijft zwijgen over nucleaire beleid
Israël houdt vast aan zijn zwijgbeleid over nucleaire wapens en aan het wapenarsenaal dat nodig is om het land te beschermen.
Dat heeft premier Ariel Sharon dinsdag gezegd, enkele uren voor de chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohammed al-Baradei, aankwam in Israël voor drie dagen van besprekingen over het nucleaire programma van de staat Israël.
„Ons nucleaire beleid heeft zichzelf bewezen en zal voortduren”, zei Sharon in een radio-interview. „Israël moet alle machtselementen die nodig zijn om zichzelf te beschermen in eigen handen houden.”
Al-Baradei gaf meteen bij zijn arriveren in Israël al aan weinig te verwachten van de besprekingen met Sharon en andere Israëlische bewindslieden. Hij zei niet te beschikken over een „toverstokje” waarmee hij het Israëlische beleid zou kunnen veranderen. „Ik heb de macht om aanbevelingen te doen en adviezen te geven, en ik heb geen reden om aan te nemen dat mij geen open en eerlijke discussie zal worden gegund”, zei de IAEA-chef. „We moeten de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten verbeteren en ik denk dat iedereen dat begrijpt.”
Al-Baradei wil dat Israël meewerkt aan een dialoog over een Midden-Oosten zonder nucleaire wapens. De kans dat Israël daar tijdens het bezoek van al-Baradei op in zal gaan is klein. Zolang er geen vredesakkoord is met de Palestijnen en aartsvijand Iran bezig lijkt met de ontwikkeling van een eigen atoombom, zal Israël volgens analisten vasthouden aan het dubbelzinnige beleid van noch toegeven noch ontkennen dat het over kernwapens beschikt. Met dat beleid tracht Israël al jaren zijn vijanden af te schrikken en hen tegelijkertijd geen rechtvaardiging te geven om zelf kernwapens te ontwikkelen.
Sharon wil al-Baradei vandaag meenemen voor een rondreis per helikopter. Israël gebruikt de helikoptertrip vaker om buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders te tonen hoe klein het land is en hoe groot de bedreigingen in het onrustige Midden-Oosten. Al-Baradei zal naar verwachting geen bezoek mogen brengen aan de twee Israëlische kernreactoren.
Deskundigen vermoeden dat Israël de beschikking heeft over zo’n 300 kernkoppen en in staat is er snel meer te produceren.