Kerk & religie

Walen in Amsterdam zoeken nieuwe wegen

De diensten in de Waalse kerk van Amsterdam worden steeds minder goed bezocht. Daarom zoekt de kerkelijke gemeenschap naar nieuwe wegen. Met Nederlandstalige elementen in kerkdiensten en de organisatie van lezingen en debatavonden proberen de Walen het tij te keren.

Jan van Reenen
26 June 2018 16:52Gewijzigd op 16 November 2020 13:37
In de monumentale Waalse kerk in Amsterdam wordt sinds de Reformatie elke zondag een Franstalige dienst gehouden. beeld RD, Anton Dommerholt
In de monumentale Waalse kerk in Amsterdam wordt sinds de Reformatie elke zondag een Franstalige dienst gehouden. beeld RD, Anton Dommerholt

Sinds het jaar 1410 zijn er kerkdiensten gehouden in het gebouw aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Eerst stond daar het klooster van de paulianen. Later gaf het gemeentebestuur het gebouw, dat inmiddels in de rosse buurt staat, aan de Waalse kerk. Zo groot was de toevloed van Franstalige vluchtelingen.

Het gemiddelde aantal kerkgangers op zondag is echter gedaald tot tussen de vijftien en de dertig. Daarom zoekt de kerkenraad naar vormen van modernisering. Een van de ideeën is een deel van de diensten niet uitsluitend in het Frans te houden, maar ook Nederlandse elementen toe te voegen. Een ander plan is het organiseren van debatavonden met bekende Nederlanders.

Dat laatste idee ontstond in samenwerking met Willem van Bennekom, schrijver van het boek ”Mes frères!”, dat gaat over de geschiedenis van de kerk. Woensdag vindt de eerste van een viertal lezingen plaats, onder het overkoepelende thema ”Dwarsliggers in domineesland”.

Tijdens de eerste lezing gaat oud-rechter Van Bennekom in gesprek met Erika Kuijpers, docente aan de Vrije Universiteit en schrijfster van het boek ”Amsterdam immigrantenstad”. Van Bennekom: „Amsterdam is eeuwenlang de bestemming van religieuze vluchtelingen geweest. In de zestiende en de zeventiende eeuw kwam er een volksverhuizing op gang. Grote groepen Zuid-Nederlandse en Franse calvinisten kwamen naar Nederland en stichtten op allerlei plaatsen Waalse kerken. Wat ook aan de orde komt, is de vraag of de destijds gehanteerde uitgangspunten betekenis kunnen hebben voor het huidige immigratiebeleid.”

Schrijfster Nelleke Noordervliet komt na de zomer aan het woord. Zij gaat het hebben over ”Gezag en verzet”. Van Bennekom: „Gemeenteleden van de Waalse kerk verzetten zich vroeger tegen alles wat van de wereld was. In haar lezing stelt zij de vraag: Waarom komen mensen in verzet?”

Prof. Henk van Nierop, emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, houdt in het najaar een lezing over de grenzen aan de vrijheid, onder meer die van drukpers. Het laatste thema dat aan de orde komt, is ”God, Nederland en Oranje”. Hierover spreekt Jeroen Koch, schrijver van een biografie over koning Willem I.

Van Bennekom hoopt dat de Waalse kerk haar zondagse erediensten kan blijven houden in deze oude Amsterdamse buurt. „Het is bijzonder dat een kerk met deze wortels nog bestaat in hartje Amsterdam. We moeten er echt voor zorgen dat op deze plaats kerkdiensten gehouden blijven worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer