In Centrumkerk Geldermalsen liggen vier kanselbijbels open
Ruim 250 inwoners van Geldermalsen lezen deze week de Bijbel, hardop, van kaft tot kaft. Maandagmorgen vroeg begonnen de eerste lezers, na een gebed, met Genesis 1. „Je kent de teksten. Maar als je ze hóórt, ervaar je de kracht van de Heere.”
Dat zegt ds. G. Krol, hervormd predikant in de Centrumkerk. Hij is een van de initiatiefnemers van het project. Het hardop lezen van de Bijbel gaat door tot en met zaterdag. Leden van verschillende kerken in Geldermalsen verlenen hun medewerking. Ze lezen dagelijks door tot middernacht en in de nacht van vrijdag op zaterdag stoppen ze zelfs helemaal niet.
Zaterdagmiddag om drie uur moet het slotwoord klinken. Iedere vrijwilliger leest een kwartier. Dat betekent dat een flink aantal van hen meerdere keren aan de beurt komt. Naar schatting zal het hele project ruim 100 uur duren: voor het lezen van het Oude Testament is 75 tot 90 uur nodig, het Nieuwe Testament vergt 25 uur.
Vrijheid
Ds. Krol benadrukt het belang van het project. „We mogen in ons land de Bijbel in vrijheid lezen. Hardop, voor elkaar en met elkaar. Dat is een voorrecht. We willen aandacht geven aan de Bijbel en onze liefde tonen voor de Schrift in zijn samenhang en verscheidenheid. De Bijbel is een gids voor het leven van alledag. God zoekt mensen, onder meer via Zijn Woord. Het is een laagdrempelig project, iedereen is welkom. Als kerken houden we deze week open huis. We willen er zijn voor het hele dorp.”
Gerrie Kool is een van de gastvrouwen. Ze ontvangt voorlezers en bezoekers, schenkt een kopje koffie in en geeft de lezers waar nodig instructies. „Waarom ik meewerk? Ik kerk hier. Gods Woord en Zijn kerk gaan mij ter harte. Het Woord mag hier klinken. Wij hebben die vrijheid, dat is een wonder.” Volgens Kool is de verscheidenheid van de voorlezers groot. „Mannen en vrouwen, van alle leeftijden en kerkgenootschappen. Het is zo mooi dat kerkmuren wegvallen en dat je de aanwezigheid van Gods Geest ervaart.”
Op het podium wisselen Cees Duijzer en Bauke de Boer elkaar af achter de microfoon. Een flesje water staat binnen handbereik. Inmiddels ligt de Bijbel open bij Exodus 4. De voorlezers hebben de vrijheid om te kiezen uit vier vertalingen. Daarbij kunnen zij gebruikmaken van de kanselbijbels van de plaatselijke kerken: de Statenvertaling, de Herziene Statenvertaling, de NBG-vertaling uit 1951 en de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004. De Herziene Statenvertaling blijkt deze maandagmorgen favoriet.
Sfeer
Ds. Krol zit aan tafel en leest mee. Enkele luisteraars drinken een kopje koffie. „We hopen dat er een sfeer ontstaat zoals bij het Joodse paasfeest”, zegt de predikant even later in de consistorie. „Het volk is bevrijd uit het slavenhuis in Egypte. Die ontspanning zoeken we deze week. De sfeer is gewijd, maar niet stijf.”
Volgens de predikant leeft het project in Geldermalsen. „Ik was net in het ziekenhuis en werd daar door iemand aangesproken die zei: „We zijn begonnen, hè.” Mensen volgen ons via een livestream. Prachtig.”
Ds. Krol zegt zeer te genieten van de Bijbellezing. „We lazen net Exodus 3. God zegt tegen Mozes: „Ik zal zijn, Die Ik zijn zal.” Dat is een weergaloos mooie tekst. Als die gelezen wordt, ervaar je als het ware de kracht van de Heere. Ik durf te zeggen dat hier zegen op rust.”
Dat is ook de mening van werkgroeplid Hans Vleugel, die net een bezoeker in een rolstoel de kerk binnen rijdt. „Het is een genot om dit te organiseren. Ik ben ontroerd dat dit zo kan. Een van de lezers was zo aangedaan dat we samen hebben gebeden. In onze reformatorische kerken hebben we geen schilderijen of verdere opsmuk. Maar we hebben wel het Woord dat mag klinken. Daar gaat kracht van uit.”