Kerk & religie

Vaticaan wil Kerry afhouden van communie

Kardinaal Joseph Ratzinger, prefect van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer, heeft vorige maand geprobeerd twee hoge Amerikaanse geestelijken te beïnvloeden zodat John Kerry niet meer ter communie zou kunnen gaan.

Van onze correspondent
7 July 2004 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

De Duitse kardinaal stuurde half juni een persoonlijke brief aan kardinaal Theodore McCarrick, als aartsbisschop van Washington verantwoordelijk voor het binnenlands beleid van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Ratzinger zette de regels over de communie op papier. Hij schreef onder andere: „Wat betreft een katholieke politicus die voortdurend campagne voert voor abortus, met zo iemand moet diens pastoor een afspraak maken en hem de kerkleer uitleggen. Hem moet worden duidelijk gemaakt dat hij niet meer ter communie kan gaan zolang hij geen einde maakt aan de objectieve zonde.”

Dit lijkt rechtstreeks te slaan op de Democratische presidentskandidaat John Kerry, die praktiserend rooms-katholiek is, maar tevens voorstander van de huidige abortuswet. Ook aartsbisschop Wilton Gregory, de voorzitter van het Amerikaanse episcopaat, heeft de brief ontvangen. Dit meldt de Italiaanse Vaticaan-journalist Sandro Magister, die de brief integraal publiceerde in L’Espresso.

Ratzingers actie heeft vooralsnog weinig effect. Tijdens de plenaire zitting afgelopen maand van de Amerikaanse bisschoppenconferentie in Denver besloot een overgrote meerderheid niet te komen tot een algeheel verbod tot communie voor progressieve politici. Op 18 juni werd met 183 tegen 6 stemmen het document ”Katholieken in het politieke leven” aangenomen. Hierin staat dat elke individuele bisschop zelf moet beslissen om politici al dan niet aan de communietafel te weigeren.

Hoewel Kerry niet erg gezien is bij het episcopaat, probeert het grootste deel ervan zich afzijdig te houden van de politiek. De Amerikaanse kardinaal Avery Dulles bijvoorbeeld zei vorige week dat de kerk zich te kwetsbaar maakt voor de beschuldiging zich te willen mengen in de politiek.

De Amerikaanse verkiezingsstrijd spitst zich toe op de religieuze betrokkenheid van kiezers en hun afgevaardigden. Uit een onderzoek van het magazine Time blijkt dat maar 7 procent van de bevolking Kerry beschouwt als een man met een sterk geloof. En juist dat aspect wordt belangrijk geacht voor een Amerikaanse president. The New York Times waarschuwde vorige week: „Kunnen de Democratische strategen geen gegevens lezen? Religieuze betrokkenheid is een veel sterkere indicatie over hoe iemand gaat stemmen dan inkomen, opleiding, geslacht of welke andere demografische of sociale categorie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer