Opinie

Column (Jan van Klinken): Decadent

Het is de tijd van de examenuitslagen. Onwillekeurig moet ik dan denken aan de tijd dat mijn klas examenfeestjes vierde. Dat ging toen anders dan nu. Iedereen weet nu op dezelfde dag de uitslag en je kunt daardoor onmogelijk allemaal tegelijk de bloemetjes buitenzetten.

Jan van Klinken
21 June 2018 10:52Gewijzigd op 16 November 2020 13:34
„In sommige streken van ons land is het de gewoonste zaak van de wereld om een bedrijf in de arm te nemen dat jouw examenfuif organiseert.” beeld ANP, Bart Maat
„In sommige streken van ons land is het de gewoonste zaak van de wereld om een bedrijf in de arm te nemen dat jouw examenfuif organiseert.” beeld ANP, Bart Maat

Dat was in mijn tijd anders. Het laatste onderdeel was een mondeling examen en dat werd in een week of drie voor iedereen afgewerkt. Op maandag slaagde er een groepje, op dinsdag idem dito enzovoort. Met name degenen die al waren geslaagd, gingen dagelijks op pad want daar moest op gedronken worden. En dan niet alleen chocolademelk. Excessen kan ik me overigens niet herinneren.

Met de invoering van de Mammoetwet is dat allemaal anders geworden. De uitslagen van de examens worden tegelijk bekendgemaakt. De meeste geslaagden houden om de beurt een party aan huis of ze huren voor een paar tientjes een honk waar voldoende ruimte is om de klas te ontvangen. Je ziet in de supermarkten weleens van die jonge gasten met een kar vol (fris)drank en chips. Zo’n feest is op die manier goed te betalen. Met 100 euro komen ze een heel eind.

Hoe anders gaat dat in sommige streken van ons land. Elsevier deed daar vorige week een boekje over open. Daar is het de gewoonste zaak van de wereld om een bedrijf in de arm te nemen dat jouw examenfuif organiseert. Zo’n bedrijf regelt alles voor je. Een paar flinke tenten, diskjockey, licht en geluid, een garderobe, een foodtruck (veredelde frietkar), glaswerk, barpersoneel, een fotograaf en noem maar op. De ouders zijn doorgaans wel zo royaal gehuisvest dat ze een flinke tuin hebben. Dat mag wel ook want op zo’n feest komen 150 tot 200 jongeren af.

De rekening kan aardig oplopen. Een muzikant van naam rekent zomaar 20.000 euro per uur. Het inhuren van zo iemand is alleen ‘weggelegd’ voor de superrijken. Voor 100 euro per uur heb je ook al iemand die een partij herrie wil maken.

Voor het opruimen heb je speciale bedrijven. Die maken het mee dat ze ’s ochtends om een uur of zeven allerlei gasten laveloos in de tuin aantreffen.

Sneu is het verhaal van het meisje dat kennelijk zeker wist dat ze zou slagen en daarom bij voorbaat een naar eigen zeggen „superfeest” had gegeven. Helaas, een week later kreeg ze te horen dat ze gezakt was. Jammer van die 10.000 euro, want dat kost zo’n georganiseerde fuif algauw. Decadentie is zeker niet gratis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer