Gevluchte Chinees Bob Fu is hoopvol over toekomst kerk China
Nadat China in 1949 een communistisch regime kreeg, is de vervolging van christenen in het land telkens toegenomen. Dat zegt de Chinese dissident Bob Fu, die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Toch blijft hij hoopvol. „God regeert.”
Nieuwsberichten over vervolging en onderdrukking van christenen stapelen zich op sinds president Xi Jingping in 2013 aan de macht kwam in China. Niet alleen christenen hebben het zwaar: ook moslims en etnische minderheden worden het slachtoffer van de Chinese eenheidspolitiek.
Een andere stijgende lijn vertoont de grafiek van het aantal Chinezen dat christen wordt. Bob Fu, voorman van de Amerikaanse organisatie China Aid –die opkomt voor vervolgde Chinezen– schat dat het aantal christenen in zijn geboorteland inmiddels boven de 100 miljoen ligt. „Het beste bewijs dat het christendom een factor van betekenis wordt, is dat de regering de touwtjes aantrekt.”
Sloop kerk
Fu noemt als symbool van de harde Chinese lijn de sloop begin 2017 van de Gouden Kandelaarkerk in de stad Linfen. Dit enorme bedehuis torende boven andere gebouwen in de stad uit. „Dat kon de centrale regering niet tolereren. De overheid gaat boven alles. Daarom moesten elders ook kruisen van kerkgebouwen verdwijnen. En recent hebben we gezien dat zelfs woningen niet veilig zijn. Op veel plaatsen is huiszoeking gedaan en zijn christelijke posters vervangen door afbeeldingen van president Xi.”
Bob Fu was jongvolwassen toen hij in 1989 de bloedig neergeslagen studentenopstand in Peking meemaakte. In de jaren daarna zat hij gevangen. Eenmaal vrij werd hij constant in de gaten gehouden. Net voor de overdracht van Hongkong aan China in 1997 wist hij via deze Britse kroonkolonie te vluchten naar de Verenigde Staten. Sindsdien leeft hij daar in ballingschap.
Ondanks de vervolging in China is Fu hoopvol. „Niet de machthebbers van deze wereld zijn de baas; God regeert. Dat blijkt juist in China. Nog nooit heeft het christendom in het land zo gebloeid als onder het communistische regime. Dwars door vervolging heen bouwt God Zijn kerk. Daaruit blijkt dat we een levende God hebben.”
Zending
Dat de Chinese kerk bloeit, blijkt volgens Fu onder meer uit het feit dat Chinese christenen erop uittrekken om het Woord te verspreiden. „Zo is er de Back to Jerusalem-beweging. Die bestaat uit leden van huiskerken die het doel hebben om het Evangelie te verspreiden in de landen tussen China en Israël. Ironisch genoeg worden zij geholpen door de overheid. Want China werkt aan de Nieuwe Zijderoute, een verbinding over land met Europa. Daarvoor worden arbeidskrachten ingezet, vaak in landen die niet erg openstaan voor Westerse zendingsorganisaties. Onder deze arbeiders zijn mensen die het zendingsbevel serieus nemen.”
Toch waarschuwt Fu om geen rooskleurig beeld te krijgen van China. „De overheid doet veel aan propaganda in het buitenland. Zo wordt de filosofie van het confucianisme verspreid in een poging om het imago van China te verbeteren. Het is pure misleiding. De Communistische Partij kent een geschiedenis van liegen en bedriegen. Tv-zenders als CCTV 1, 2 en 3, die overal in het Westen te bekijken zijn, zijn pure propagandazenders. Een krant als de China Daily is ook een spreekbuis van de overheid.”
Chinezen die in het buitenland werken of studeren worden volgens Fu massaal ingezet om inlichtingen te verzamelen. „Chinese kerken in het buitenland zijn vaak plaatsen waar de geheime dienst in de gaten houdt welke Chinese vluchtelingen daar de diensten bezoeken. Echt, let op. Waar China economische belangen heeft, misbruikt het regime in democratische landen de vrijheid die in eigen land ontbreekt, voor uitbreiding van zijn macht.”
—
„Kom niet in Zuidoost-Azië”
„Kom niet in Zuidoost-Azië.” Dat advies kreeg Bob Fu van China Aid van veiligheidsdeskundigen. „Menige Chinese dissident die zich veilig waande in landen rondom China is de afgelopen jaren gekidnapt. Vaak bleek zo iemand dan enige tijd later gevangen te zitten in China.”
China neemt het werk van China Aid zeer serieus, zegt Fu. „Het is duidelijk dat wij bij de veiligheidsdiensten in de picture zijn.”
Desondanks kijkt Fu niet steeds over zijn schouder tijdens reizen buiten de Verenigde Staten, waar hij woont. „Ik ken mijn tijd niet. Mijn leven is in Gods hand. Dat geeft rust. Hij is soeverein in Zijn handelen.”