Koninklijk Huis

Beatrix haakt in op historie Zuiderzee

Meer dan 30.000 uur is er aan gewerkt: een geborduurd wandkleed dat de geschiedenis van Flevoland uitbeeldt. Donderdagmiddag werd het in bijzijn van prinses Beatrix onthuld, omdat 100 jaar geleden de Zuiderzeewet werd aangenomen.

15 June 2018 08:49Gewijzigd op 16 November 2020 13:32
De laatste steek voor het wandkleed. beeld ANP, Patrick van Katwijk
De laatste steek voor het wandkleed. beeld ANP, Patrick van Katwijk

Even voor drie uur arriveert de prinses bij sporthal Het Koetshuis in Biddinghuizen. Drommen schoolkinderen en andere belangstellenden staan haar op te wachten. Ze kunnen maar een minuutje wat glimpen van de oud-vorstin opvangen. Nadat een kind haar bloemen heeft gegeven, mag slechts een select gezelschap van nog geen 200 mensen de benauwde sporthal in.

Voorin de zaal zitten zo’n twintig dames die elk vele uren aan het wandkleed hebben geborduurd. „Ooit hielp ook een man mee”, vertelt burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten. „Maar door het vele gekwebbel van de dames is hij snel afgehaakt.”

Het zestig meter lange en 50 centimeter hoge kleed hangt kort voor de onthulling nog achterstevoren langs de wanden van de hal. Voorzitter Gert Jan van Tilburg van de stichting Flevowand haalt enkele bijzonderheden over het ontstaan van het kleed aan. Het idee voor een kleed kwam van Erie van Veelen. Deze inwoonster van Biddinghuizen was in 2004 in het Normandische stadje Bayeux waar een 950 jaar oud wandkleed over de Slag bij Hastings hangt. Van Veelen vond dat er ook zo’n kleed moest zijn over de geschiedenis van Flevoland.

Na de toespraak krijgt prinses Beatrix een gouden naald. Ze mag het laatste stukje van de wand afhaken. Het kleed, dat achterstevoren hing, wordt nu recht gehangen. Het resultaat mag er zijn. Een leeg gebied en een borduurwerk van oerossen verbeelden de prehistorie. Koggeschepen tonen de handelshistorie van de Zuiderzee. Een standbeeld van Cornelis Lely en afbeeldingen van boeren met landbouwmachines verbeelden het moderne Flevoland. Dankzij Lely werd in 1918 de Zuiderzeewet aangenomen. Nadat de wet op 14 juni 1918, donderdag exact 100 jaar geleden, in de Staatscourant kwam, was hij definitief een feit.

Groene Draeck

Na het bezoek aan Biddinghuizen begeven de prinses en haar gevolg zich naar Lelystad. Daar gaat ze eigenhandig aan het roer van de Groene Draeck staan. Dat het licht regent, lijkt de prinses nauwelijks te deren. Onder het harde geluid van een stoomfluit, het getoeter van scheepshoorns en het gebulder van een kanon vaart ze langs allerlei schepen. Op de route liggen onder meer reddingsboten, een baggervaartuig, kraanschepen, Statenjacht De Utrecht en tal van kleine en grote jachten. De enkele honderden mensen op de kades genieten van het tafereel.

Vrijdag en zaterdag zijn in en rond Flevoland tal van activiteiten rond het thema 100 jaar Zuiderzeewet. Zo is museum Batavialand zaterdag gratis toegankelijk. Daar wordt borduurwerk de Flevowand getoond, evenals de originele werkkamer van Cornelis Lely. Ook zijn er excursies en rondvaarten. Urk houdt botterwedstrijden, die dit jaar mede in het teken van de Zuiderzeewet staan. En ook in andere plaatsen zijn er activiteiten.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer