Dorpskerk Oostkapelle heringericht
Uit het hele dorp kreeg de protestantse gemeente Oostkapelle hulp bij de herinrichting van de dorpskerk. Ook niet-kerkelijke inwoners droegen enthousiast hun steentje bij. De kerk is nu geschikt voor lezingen, exposities en concerten. Maar feesten met een hoog „hoempa-gehalte” blijven taboe.
De eeuwenoude dorpskerk in het hart van Oostkapelle is voor 354.000 euro opgeknapt. Het bedehuis kreeg een koudewerende luchtsluis met een warmtegordijn tussen torenhal en kerkzaal. Bij de entree kwam een toilet voor mindervaliden. De kerkvloer is ontdaan van op- en afstapjes en voorzien van nieuwe tegels. De kerkbanken werden vervangen door stoelen. In de kerkzaal hangen nu twee beamers om op de wand liedteksten te projecteren. Ze kunnen ook dienen ter ondersteuning van lezingen. Voor concerten is een verplaatsbaar podium beschikbaar.
Rijksmonument
De opknapbeurt van de historische kerk was nadrukkelijk bedoeld om er een multifunctionele ruimte van te maken, vertelt kerkrentmeester Simons Lous. Hij was nauw betrokken bij het project. „Als rijksmonument heeft onze kerk een uitstraling die iets toevoegt aan een expositie of concert. Maar als kerkelijke gemeente vinden wij wel dat het gebouw op zondag alleen gebruikt mag worden voor kerkdiensten en kerkelijke activiteiten.”
Op doordeweekse dagen is de kerk nu ook te benutten voor andere activiteiten. „De kerk is niet beschikbaar voor feesten. Daar zijn we wel duidelijk in. We willen van de kerk niet een soort speelhol maken. Met een lezing onteer je een kerk niet, maar een hoempa-sfeer geeft er geen pas.”
Veel inwoners van Oostkapelle hielpen vrijwillig mee bij de herinrichting. „Iemand bood aan om de twee kroonluchters schoon te maken, te poetsen en ze een speciale behandeling te geven”, zegt Lous. „Hij is daar maanden mee bezig geweest. Natuurlijk kregen we de meeste assistentie vanuit de kerkelijke gemeente, maar ook mensen die niets met de kerk hebben, boden spontaan hun hulp aan.”
De aannemer die het karwei uitvoerde, was zo genereus om met een open begroting te werken. „Dingen die we als dorp zelf konden doen, trok hij van de aanneemsom af. Zo hebben we nog flink wat kosten kunnen uitsparen.”
De facelift van de veertiende-eeuwse kerk liep van november vorig jaar tot afgelopen maart. Vorige maand werd de klus bekroond met een feestweek, die op 10 april begon. Die avond leidde ds. Ph. A. Beukenhorst van de protestantse gemeente Oostkapelle een vesperdienst.
Een dag later vond de opening van de kerk plaats. Naast de predikant voerde ook wethouder René Molenaar van de gemeente Veere en Jaap Keijmel namens de dorpsgemeenschap het woord. „Het idee om van de kerk een ontmoetingsplek te maken voor alle inwoners stond tenslotte in het ”Dorpsplan Oostkapelle 2030” van de dorpsraad”, aldus Lous.
De eerste niet-kerkelijke activiteit vond plaats aan het einde van de feestweek: een drukbezochte tweedaagse expositie van 230 schilderijen van de kerk en de toren die in het kader van een wedstrijd waren gemaakt door 140 schoolkinderen en 90 amateurschilders uit de omgeving.
Saamhorigheid
Kerkrentmeester Lous is niet alleen blij voor zijn kerkgebouw, dat nu weer jaren meekan. Hij denkt ook dat de modernisering goed was voor de saamhorigheid in het dorp. „Het is altijd een mooi uitgangspunt om begrip voor elkaar op te brengen en elkaar te helpen. Bij het verfraaien van onze dorpskerk is dat prima gelukt.”
Stichting voor moederkerk van Walcheren
De dorpskerk van Oostkapelle, vroeger ook wel bekend als Willibrorduskerk, krijgt een eigen stichting: de Stichting Vrienden van de Dorpskerk. Deze stichting in oprichting gaat zich inzetten voor de instandhouding en het onderhoud van de kerk als rijksmonument. „De stichting heeft geen binding met de kerkelijke gemeente, het initiatief komt vanuit de samenleving”, vertelt kerkrentmeester Simon Lous van de protestantse gemeente Oostkapelle. Lous weet te melden dat inmiddels al zo’n zeventig tot tachtig mensen geld hebben gedoneerd aan de nieuwe stichting.
De Willibrorduskerk in Oostkapelle is een van de oudste op Walcheren. Ooit was deze een van de twee moederkerken van Walcheren. De andere was de Abdijkerk in Middelburg.