Premier geeft voorbeeld van goed leiderschap
Premier Mark Rutte was de afgelopen week wereldnieuws. Niet vanwege een ingrijpende beslissing of een moeilijk debat in de Tweede Kamer of in het verband van de Europese Unie. De Nederlandse minister-president ging de wereld over in een video waarin te zien is hoe hij bij de poortjes die toegang geven tot de Tweede Kamer een bekertje koffie laat vallen en vervolgens zelf de rommel opruimt. Hij hanteert, onder applaus en gejuich van een legertje schoonmakers, zelf de dweil om het gemorste vocht op te ruimen. Ondertussen breed lachend alsof hij zich al weken op dit karwei verheugd heeft.
Een cameraman van de NOS filmde het gebeuren en in een paar dagen gingen de beelden de hele wereld over en werden ze onder andere verspreid door het prestigieuze persbureau Reuters. Serieuze media schreven er analyses over en vooral in het buitenland is de verbazing groot. Hoe is het mogelijk dat een premier dit doet? zo vraagt men zich af. En welke boodschap geeft hij daarmee af?
Vooral in Arabische landen en in India kunnen kijkers hun ogen niet geloven. Zoiets doet een hooggeplaatste politicus niet, menen ze. Maar premier Mark Rutte doet het dus wel.
Natuurlijk blijven bij dit soort kwesties de negatieve reacties niet uit. Zo zou Rutte uit de dweil-act een promotioneel slaatje hebben willen slaan. En wie de traagheid en zorgvuldigheid waarmee de premier de rommel opruimt, ziet, kan zoiets inderdaad gaan denken. Premier Rutte is slim genoeg om direct te beseffen dat een filmpje van een dweilende premier wel eens heel goed kan zijn voor zijn imago. Tegelijkertijd zeggen kenners dat de premier dit ook gedaan zou hebben als er geen camera’s in de buurt waren geweest.
Veel belangrijker is de boodschap die de premier afgeeft door zo zichtbaar zijn eigen rommel op te ruimen en dat niet over te laten aan ondergeschikten. Rutte laat zien dat een inspirerend leider iemand is die het een eer vindt om op hetzelfde niveau te staan als ‘gewone’ werknemers. Dat is bij de premier zeker geen pose. Hij begroet al jaren studenten die het Binnenhof bezoeken met net zoveel enthousiasme als een belangrijke delegatie van een bevriende natie.
Rutte is bescheiden, sober, spontaan en zeer menselijk. En daarmee een aansprekend voorbeeld van leiderschap in een land waar het motto nog steeds is dat je gewoon moet doen omdat je dan al gek genoeg doet.
Er kunnen slechtere beelden van Nederland de wereld overgaan dan die van een dweilende premier, een koning die op een nationale Doe-dag pannenkoeken bakt en een koningin die koffie serveert. Goede leiders kunnen niet bescheiden en menselijk genoeg zijn. Juist zo verwerft een manager draagvlak, waardoor hij of zij een leider wordt.
Want leiderschap is dienen. Niet alleen in de directiekamer, maar juist ook –soms zeer letterlijk– op de werkvloer.