Student trekt als maatje op met cliënt stichting Ontmoeting
De ene student trekt als maatje op met een cliënt van stichting Ontmoeting. Een ander organiseert de officiële opening van een nieuwe thuishaven van deze organisatie, die vastgelopen mensen helpt om hun leven op orde te krijgen. In Apeldoorn slaan het Hoornbeeck College en Ontmoeting de handen ineen.
Enneke van Triest (19) is tweedejaarsstudent welzijn. Ze is een van de drie studenten die sinds maart als vrijwilliger een cliënt van Ontmoeting met sociale, psychische of financiële problematiek bezoeken. Na een intakegesprek werd ze gekoppeld aan een twintiger. „Het is een vrolijke en enthousiaste meid die veel problemen heeft gehad. Die heeft ze aardig verwerkt. Ze was op zoek naar iemand met wie ze zich kan ontspannen.”
Dit sprak Van Triest aan. „Het leuke is dat we dezelfde interesses hebben. We hebben allebei een vlotte babbel en houden van honden. In de meivakantie gingen we met onze honden wandelen in het bos. Een andere keer dronken we eerst iets bij haar thuis. Daarna gingen we shoppen en aten we een ijsje in de stad. Zaterdag gaan we samen een muur in haar huis schilderen. Via via heb ik verf geregeld.”
Na een halfjaar en na een jaar heeft er een evaluatie met Ontmoeting plaats. De mogelijkheid bestaat het contact op termijn los van de organisatie voort te zetten, ook als Van Triest haar opleiding heeft afgerond. „Dat ben ik wel van plan. Ik denk dat het contact steeds gezelliger en meer ontspannen wordt.” Docent Henk Terlouw is blij met deze opzet. „We willen dit graag uitbreiden en zullen daarom volgend schooljaar alle studenten van leerjaar 1 bij diverse organisaties inzetten voor vrijwilligerswerk.”
Tinsaye Veenema (19), tweedejaarsstudent aan de opleiding directiesecretaresse, kwam eveneens via het Hoornbeeck College in Apeldoorn met Ontmoeting in contact. Met vier medestudenten organiseerde ze de opening van de nieuwe thuishaven van de organisatie, deze donderdag in Apeldoorn. In en rond de locatie wonen acht cliënten die ongeveer een jaar intensieve woonbegeleiding krijgen.
„We hadden veel vrijheid om alles zelf in te vullen, van de uitnodigingen tot de openingshandeling en de hapjes”, zegt Veenema. Tijdens een brainstormsessie op school ontstond het idee een drone bij de thuishaven te laten landen met een soort sleutel waarmee de wethouder zorg de locatie opent. „We werken rond de opening ook samen met cliënten. Ze zijn bijvoorbeeld parkeerwacht en helpen bij de catering.”
Docent Martine van Dijk-Heij juicht de samenwerking met Ontmoeting toe. „Via de opleiding secretarieel krijgen studenten vooral contact met de zakelijke markt. We vinden het belangrijk ook betrokken te zijn bij maatschappelijke organisaties en studenten daarmee te laten kennismaken. Dit willen we uitbreiden door samenwerking met diverse andere maatschappelijke organisaties in onze omgeving.”
Voor Veenema zit het project er na de opening van de thuishaven op. Ze overweegt zich als maatje bij Ontmoeting te melden. Docent Van Dijk-Heij: „De komende tijd gaan we ook studenten secretarieel bij het maatjesproject betrekken. Daarbij denken we vooral aan contact met cliënten die moeite hebben hun administratie bij te houden.”