Kerk & religie

Open Doors kampt met naweeën reorganisatie

Mede door een ingrijpende reorganisatie ontving Open Doors Nederland in 2017 een miljoen euro minder aan inkomsten dan was begroot. Het totale bedrag aan inkomsten steeg wel, tot 11,8 miljoen euro. Dat was 7 ton meer dan het jaar ervoor.

Redactie kerk
6 June 2018 16:17Gewijzigd op 16 November 2020 13:28
Kantoor van Open Doors in Ermelo. beeld RD
Kantoor van Open Doors in Ermelo. beeld RD

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017 van Open Doors, dat woensdag verscheen.


Als gevolg van de per 1 januari 2018 doorgevoerde reorganisatie vertrok directeur Ruud Kraan in maart dit jaar bij Open Doors. Hij is tijdelijk opgevolgd door oud-bestuurslid Maarten Dees. Het aantal leden van het managementteam werd teruggebracht van vijf naar drie personen.

Voor werknemers die zijn ontslagen, is een sociaal plan opgesteld. Op advies van de begin 2017 ingestelde ondernemingsraad zijn onder meer geplande deeltijdontslagen „grotendeels teruggedraaid.”

Interim-directeur Dees stelt desgevraagd dat de organisatie met 7 à 8 fte is gekrompen. Volgens hem was de reorganisatie niet geheel gericht op kostenreductie. „Dat we besparen op de kantoorkosten, is een bijvangst. Het gaat ons er met name om dat we processen efficiënter kunnen inrichten. Door de organisatiestructuur waren onze verschillende activiteiten te veel los van elkaar komen staan.”

Qua hulp die Open Doors in 2017 kon bieden, bleef het aantal verspreide Bijbels en christelijke boeken met 2,5 miljoen exemplaren onverminderd hoog, maar het aantal trainingen daalde met bijna 50 procent. In 2017 ontvingen 533.115 christenen een training van Open Doors.

„Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de situatie in het werkveld”, aldus Dees. „We leven in een woelige wereld. De veiligheid kon lang niet altijd gegarandeerd worden. Maar ook de beschikbaarheid van lokale mensen heeft aan de daling bijgedragen.”

Open Doors kreeg in 2017 te maken met inkomsten die achterbleven bij de begroting. De organisatie had gerekend op ruim 13 miljoen euro aan fondsen, maar de teller bleef bij 11,8 miljoen euro steken. De inkomsten lagen wel hoger dan in 2016.

Ongeveer 7,5 miljoen euro besteedde Open Doors rechtstreeks aan doelen die te maken hadden met de vervolgde kerk. Circa 3,5 miljoen ging op aan voorlichting, educatie en motivatie van kerken in Nederland en Vlaanderen en aan kantoorkosten.

Volgens Dees hebben de achtergebleven inkomsten deels te maken met de interne organisatorische veranderingen. „De aandacht is het afgelopen jaar verdeeld geweest. Daardoor hebben we onze achterban niet altijd kunnen betrekken bij ons werk en onze plannen niet volledig kunnen uitvoeren. Dat is een verdrietige zaak, maar het is ook onvermijdelijk als je de bakens wilt verzetten.”

In 2018 wil Open Doors de band met de achterban aanhalen en het aantal betrokkenen met 5 procent laten groeien. „We willen onze achterban binden en boeien en tegelijkertijd nieuwe groepen, zoals jongeren, bij ons werk betrekken.”

Om de jeugd te bereiken, wil Open Doors digitale kanalen benutten. „Jonge mensen bereik je tegenwoordig niet meer met het versturen van een papieren magazine”, aldus Dees. „Maar bovenal zien we het gebed als fundamentele zaak. Dat is ons doel: meer mensen betrokken laten zijn in bidden, geven en gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer