Binnenland

Zes dronepiloten over hun passie

Duizenden Nederlanders sturen van tijd tot tijd hun drone de lucht in. Zes dronepiloten vertellen over hun passie. Wat doen ze met hun luchtvaartuigje? Welke foto’s en video’s springen eruit? En gaat het ook weleens mis?

4 June 2018 20:00Gewijzigd op 16 November 2020 13:27
Dronefoto van de vuurtoren bij Cape Palliser, Nieuw-Zeeland. beeld Niels Maljaars
Dronefoto van de vuurtoren bij Cape Palliser, Nieuw-Zeeland. beeld Niels Maljaars

„Mooie beelden van Zeeuwse kust”

Wie: Niels Maljaars (23) uit het Zeeuwse Aagtekerke, logistiek medewerker

Drone: DJI Phantom 4, aangeschaft in 2016, kostte 1700 euro

Waarom een drone?

„Met de drone kan ik mooie luchtfoto’s en -video’s van de Zeeuwse kust maken. Ook leg ik landbouwactiviteiten vast. Zoals het persen van hooibalen of hakselen en inkuilen van gras. Een boer is nu een schuur aan het verbouwen. Dat proces leg ik ook vast met mijn drone. Het unieke van een drone is dat je je onderwerp vanuit alle mogelijke hoeken kunt vastleggen. De camera van mijn drone is drieassig gestabiliseerd. De beelden zet ik op Facebook en YouTube.

Ik vlieg vooral met mooi weer en heb een app die aangeeft of het voor onbemande luchtvaartuigen goed vliegweer is. Het is niet verantwoord om met regen te vliegen. Dan gaat er water achter de cameralens of in de drone zitten. Dan is hij snel kapot.”

Mooiste beelden?

„Een zonsondergang op het strand van Zoutelande. Of de Oosterscheldekering. De vuurtoren van Westkapelle. Vorig jaar ging ik met familie naar Nieuw-Zeeland, waar mijn zus woont. Toen nam ik de drone ook mee. Een heel mooi land. Grillige rotsen, bergen en uitgestrekte stranden.”

Tegenslag?

„Een keer ging het bijna mis. De accu was vrijwel leeg en dan zet mijn drone automatisch de landing in. Gelukkig kon ik die net op tijd bijsturen en uit de lucht pakken. Als-ie in de zee was beland, was hij onherstelbaar beschadigd. Een goede voorbereiding is belangrijk. Voorafgaand aan mijn droneaankoop heb ik op internet de meest gemaakte beginnersfouten doorgenomen. Zo moet je je drone nooit in de buurt van bomen laten opstijgen of landen. Want dan vliegt-ie de takken in voor je er erg in hebt.”

„Als dronepiloot trek je veel bekijks”

Wie: Jonathan Marchal (29) uit Ridderkerk, webdesigner bij de Evangelische Omroep

Drone: DJI Phantom 3 Standard, 2017, kostte 500 euro

Waarom een drone?

„Ik heb vroeger een mbo-opleiding audiovisueel medewerker gevolgd. Dus het maken van foto’s en video’s heeft mijn belangstelling. Met een drone kun je leuke beelden maken. Je krijgt heel andere perspectieven. Vorig jaar op vakantie in Noorwegen heb ik veel opnames gemaakt in de bergen.

Op een grasveld in Ridderkerk oefen ik met mijn drone. Om zo vaardigheden onder de knie te krijgen. Ik kom oorspronkelijk uit Wijk bij Duurstede. Daar maak ik bijvoorbeeld dronebeelden van een oude molen of een kasteel. Mijn vrienden willen vaak ook even vliegen. Vinden ze leuk. Nee, bij die gelegenheden is mijn drone nog niet op de grond gestuiterd. Ik zoek dan altijd een veilige omgeving uit.

Als dronepiloot trek je best veel bekijks. Ik liep een keer met mijn drone bij de molen aan de Waal in Rijsoord, gemeente Ridderkerk. Mensen vragen me dan: Wat kost zo’n drone? Is het moeilijk om zo’n ding te besturen? Ik vind die belangstelling wel grappig.”

Mooiste beelden?

„In Noorwegen maakte ik dronefilmpjes boven een bergmeer. Het liep tegen de avond. De bergen weerspiegelden in het water. Dat leverde heel mooie beelden op.”

Tegenslag?

„Ik ben een keer gecrasht. Ik kreeg van mijn drone meldingen dat de omstandigheden niet ideaal waren. Andere signalen zaten me dwars. Het was in een gebied met veel elektriciteitsmasten. De afstandsbediening raakte verstoord. Toen ging mijn drone ervandoor. Hij stortte een eindje verderop neer. Redelijk kapot. Een schadepost van een paar honderd euro.”

„Hoogtekaart tot op de centimeter nauwkeurig”

Wie: Teun Vogel (25) uit Bennekom, consultant duurzaam landgebruik (eenmansbedrijf Cambisol)

Drone: DJI Mavic Pro, 2017, kostte 1300 euro

Waarom een drone?

„Ik ben vorig jaar ben afgestudeerd aan Wageningen University. Voor mijn werk houd ik me bezig met bijvoorbeeld herbebossingsprojecten. Ik breng stukken land in kaart, analyseer de gegevens en voorzie dan mijn opdrachtgevers van adviezen. De universiteit gebruikte een modelvliegtuigje om land in kaart te brengen. Ik kocht een drone en ontdekte dat ik met dat toestel gedetailleerde hoogtekaarten kan maken. Tot op een paar centimeter nauwkeurig. Zo kun je plantjes en verhogingen goed zien.

Onlangs heb ik in Italië, samen met Italiaanse wetenschappers, erosie in wijngaarden onderzocht. Waar zijn de steilste hellingen, waar stroomt vruchtbare bodem weg en hoe kun je dat voorkomen? Een paar dagen lang maakte ik dronebeelden boven die wijngaarden.”

Mooiste beelden?

„In Italië was ik aan het werk in de mooie wijnstreek Valpolicella, aan de zuidrand van de Alpen. Ik kon daar prachtige beelden maken van wijngaarden in de buurt van kloosters. In Nederland gebruik ik mijn drone af en toe in mijn vrije tijd. Bijvoorbeeld om beelden te maken van een mooi valleitje in Zuid-Limburg.”

Tegenslag?

„Als dronevlieger ben je aan behoorlijk veel regels gebonden. Professionele dronegebruikers mogen met hun toestel niet hoger dan 50 meter. In Italië moesten we schriftelijk toestemming krijgen van landeigenaren, voordat we met de drone aan de slag gingen. Wel zijn de regels in dat land nog wat soepeler dan in Nederland.”

„Drone ziet kasteel achter berg wel”

Wie: Martien van der Zwan (46) uit Hulshorst, directeur van VakanZ Reisbureau & Touroperating

Drones: DJI Mavic Pro, 2017, kostte ongeveer 1200 euro en DJI Phantom 4 Pro +, 2017, kostte ongeveer 1700 euro

Waarom drones?

„Ik ben al jaren gek van fotografie. Het mooie van een drone is dat je de wereld vanuit een ander perspectief bekijkt. Op de drones zitten beweegbare camera’s. Op de grond kan ik via mijn smartphone door de lens van mijn drone kijken.

Ik gebruik de drone om beelden te maken van vakantieparken waar wij actief zijn of waar we belangstelling voor hebben. Vanuit de lucht krijg je snel een mooie plattegrond van zo’n park. Waar staan de vakantiehuisjes en hoe ziet de omgeving eruit?

Vorige week maakte ik dronebeelden op de Franse berg Mont Ventoux. Het materiaal is bedoeld ter promotie van het project Sport for Others (sport voor anderen) van Woord en Daad en VakanZ. In september gaan mensen fietsend en lopend die berg op om geld in te zamelen voor kindslaven in Haïti.”

Mooiste beelden?

„Vorig jaar maakte ik een dronevideo van een groep vakantiegangers in de Franse Dordogne. Ze waren aan het kajakken op een snelstromende rivier. Dat leverde levendige beelden op. Op de video zag ik ook mijn eigen kinderen aan komen varen. Prachtig. Vanaf het water zie je een kasteel verscholen achter een berg niet, op de dronevideo juist wel.”

Tegenslag?

„Bij harde wind raakt je drone zomaar uit balans. Het is dus oppassen geblazen met mijn lichtgewicht drones. De drone moet niet in de boom, maar erboven. Ik heb een cursus gevolgd om de basistechnieken onder de knie te krijgen. Dat heeft me zekerder gemaakt.”

„Meer bruidsparen willen dronefoto’s”

Wie: Erik Stijf (42) uit Wezep, videograaf (zzp’er)

Drones: DJI Phantom 3 Advanced, 2016, ongeveer 1000 euro (twee stuks)

Waarom drones?

„Sinds 2008 ben ik videograaf. Ik film vooral bruiloften. Het leek me twee jaar geleden een leuke aanvulling op mijn werk om ook dronevideo’s en -foto’s te maken. In 2016 ben ik een paar dagen op cursus geweest in Hilversum en Den Haag en heb ik mijn ROC-light-vergunning verkregen. Ik ben gediplomeerd dronepiloot.

Steeds meer bruidsparen willen ook dronebeelden van de trouwdag. Vorig jaar ging het om een kwart van de stellen, dit jaar de helft. Het heeft meerwaarde als je de bruidsstoet vanuit de lucht naar de kerk of het gemeentehuis ziet lopen. Ik maak ook meer dan eens dronebeelden van het bruidspaar op de heide.

In opdracht van makelaars maak ik dronebeelden van huizen. Vaak zijn dat grotere, vrijstaande panden op de Veluwe. Vanuit de lucht is dan goed te zien hoeveel ruimte je om dat huis hebt en waar bijvoorbeeld het bos begint. Momenteel volg ik de nieuwbouw van christelijk kindcentrum De Schaapskooi in Wezep. Ik leg het bouwproces vast vanuit de lucht.”

Mooiste beelden?

„In januari dit jaar maakte ik droneopnames van hoogwater in de IJssel bij Hattem. Die beelden zijn uitgezonden bij Omroep Gelderland.”

Tegenslag?

„Het is mij overkomen dat de drone tijdens het filmen van een bruiloft het niet deed. De oorzaak was, zo bleek later, een verkeerde software-update. De drone moest opnieuw met de controller verbonden worden. Toen was het probleem opgelost. Ik heb hier van geleerd. Tijdens een droneopdracht heb ik nu altijd een tweede drone achter de hand.”

„Koeien bijeendrijven in Nieuw-Zeeland”

Wie: Ard Oppeneer (24) uit Middelburg, verpleegkundige, is momenteel samen met een neef voor een jaar in Nieuw-Zeeland

Drone: DJI Mavic Air (Fly More-pakket met bijvoorbeeld extra accu’s), 2018, 1049 euro

Waarom een drone?

„Samen met een neef maak ik in Nieuw-Zeeland vlogs voor ons YouTubekanaal @Roadrebelz. Ik gebruik in die video’s ook dronebeelden. De aanschaf van een drone is mijn beste aankoop ooit. Je kunt je video’s ermee naar een hoger level tillen.

Een paar weken geleden beklommen we onze eerste berg in Nieuw-Zeeland, Mount Tauhara. Ik nam mijn drone mee. Dat ging heel goed. Ik kan het toestel zelfs in een jaszak stoppen. Halverwege de wandeling was een boom omgevallen. Op die open plek kon ik de drone laten opstijgen. Op de beelden kun je goed zien hoe hoog de berg is en hoe ver we waren. Als we een toer maken, film ik de auto als we door een mooi landschap rijden.

Soms gebruik ik een handige optie zoals ”tracking”. Daarmee kun je de drone automatisch jezelf laten volgen. Die toepassing gebruik ik wanneer we op de scooter of in de auto zitten. Het enige wat je moet doen, is het gaspedaal intrappen.”

Mooiste beelden?

„We werken nu op een boerderij met 650 koeien in Te Kuiti. Pas maakte ik dronebeelden van het vee. Mijn neef ging met de quad het weiland in. Ik bestuurde de drone bij de melkschuur. Vanuit de lucht zie je dat de koeien bij elkaar worden gedreven naar de poort. Een mooi gezicht.”

Tegenslag?

„In veel nationale parken mag je helaas niet zomaar de lucht in met een drone. Verder moet je je gezonde verstand gebruiken. Bij harde wind op een berg neem ik niet te veel risico.”

Serie Drones in opmars

Deel 2 in een serie over drones. Vrijdag deel 3: De brandweer over drones.

Meer over
Drones

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer