Presidentsverkiezingen Indonesië rustig verlopen
De eerste directe presidentsverkiezingen in Indonesië zijn vredig en vrijwel probleemloos verlopen, heeft de kiescommissie maandag na sluiting van de stembureaus gezegd.
Met 1,3 procent van de ongeveer 140 miljoen stemmen geteld ligt oud–generaal Susilo Bambang Yudhoyono aan kop met 33 procent van de stemmen. Yudhoyono was tot enkele maanden geleden minister van veiligheidszaken in de regering van de huidige president Megawati Sukarnoputri, die op 28 procent staat. Een andere oud–generaal, Wiranto, staat op 22 procent.
De al getelde stemmen zijn grotendeels afkomstig uit steden en van Java, waar Yudhoyono de meeste aanhang heeft. De kiescommissie zei de officiële uitslag binnen tien dagen bekend te zullen maken. Yudhoyono zei er alle vertrouwen in te hebben dat hij op zijn minst in de tweede ronde is gekomen, als zich tenminste geen grootschalige onregelmatigheden hebben voorgedaan. ‘Ik ben door het land getrokken en heb gezien hoe de mensen me steunden’, zei hij.
Tientallen keizers bogen voor Yudhoyono en kusten hem de hand toen hij zijn stem kwam uitbrengen. ‘Wij hebben het zwaar’, zei Mistar, een 40–jarige vuilnisophaler die drie kinderen moet grootbrengen met een salaris van 2,67 euro per dag. ‘Yudhoyono lijkt een betrouwbare man die naar ons zal luisteren. Ik geloof niet dat het Megawati iets kan schelen.’
Indonesië heeft in de zes jaar na de val van president Suharto drie presidenten versleten. Het was voor het eerst dat de Indonesiërs rechtstreeks hun president mochten kiezen. Kiezers in Jakarta zeiden dat de verkiezingen hun een grotere stem geven. ‘Dit geeft me het gevoel dat de vrijheid echt is’, zei Budi Supriadi, een 40–jarige visverkoper. ‘Dit is de eerste stap naar een betere toekomst.’
De campagne is net als de verkiezingen zelf ordelijk verlopen, zonder het geweld, de protesten en de beursschommelingen waarmee politieke strijd in Indonesië in voorafgaande jaren meestal gepaard ging. ‘Het maakt eigenlijk niet uit wie wint, want de echte winnaar wordt de democratie’, zei Eci Widiwati, een 27–jarige vrouw die haar stem uitbracht op het vakantie–eiland Bali, in de buurt van het uitgaanscentrum waar twee jaar geleden bij terreuraanslagen 202 mensen omkwamen.