Gereformeerde gemeente in Nederland te Middelburg bestaat 50 jaar
De gereformeerde gemeente in Nederland te Middelburg bestaat vijftig jaar. Tijdens een belijdenisdienst op dinsdag 5 juni in de Westerkerk staat ds. M. Krijgsman stil bij dit bijzondere feit. In die dienst leggen vijf jongeren geloofsbelijdenis af.
De gemeente werd in 1968 in de Zeeuwse hoofdstad geïnstitueerd. Ds. Krijgsman staat de kerkleden als consulent met raad en daad terzijde. Hij is sinds negen jaar voorganger van de gereformeerde gemeente in Nederland in het naburige Arnemuiden.
Vacant
Scriba H. van Klinken: „We hebben nooit een eigen predikant gehad. Dat heeft ook een financiële reden. Als kleine gemeente is het moeilijk om een predikant te onderhouden. Twee jaar geleden hebben we wel een kandidaat beroepen, maar ons kerkverband heeft hoe dan ook weinig predikanten en die gaan vaak naar de grotere gemeenten.”
De gereformeerde gemeente in Nederland in Middelburg telt 43 leden en 26 doopleden. Op 5 juni komen er vijf leden bij – en neemt het aantal doopleden met evenveel af. De jonge mensen die in het openbaar belijdenis des geloofs zullen afleggen, variëren in leeftijd van 19 tot 23 jaar. De vijf volgden lessen belijdeniscatechisatie bij ds. Krijgsman in Arnemuiden. De predikant leidt regelmatig diensten in de in 2015 grondig opgeknapte Westerkerk. Hij kent de jongelui persoonlijk, heeft ook enkelen van hen getrouwd. Op verzoek van de kerkenraad zal ds. Krijgsman in die dienst ook ingaan op het vijftigjarig bestaan van de gemeente.
In de kantine
Na de landelijke scheuring binnen de Gereformeerde Gemeenten in 1953 zochten enkele Middelburgse gezinnen en personen hun toevlucht bij de reeds ontstane gereformeerde gemeente in Nederland te Arnemuiden. De Middelburgers vormden eind 1954 een afdeling van Arnemuiden. Ze kerkten in de kantine van het voormalige veilinggebouw in de Middelburgse Stromenwijk. Vanaf 1964 werd een tot kerkzaal verbouwd winkelpand aan de Hoogstraat gebruikt. Op 29 juni 1978 kon een eigen bedehuis, de nieuwe Westerkerk, worden betrokken. Dat was tien jaar nadat in 1968 in Middelburg een zelfstandige kerkgemeente was gevormd.
Van Klinken: „Ons ledenaantal ging door de jaren heen omhoog en omlaag. Binnenkort gaan enkele gezinnen verhuizen. Die raken we dan weer kwijt. Dan spreek je opeens toch over acht leden minder. Maar de algemene tendens is nu eenmaal dat grote gemeenten groter worden en kleine gemeenten kleiner. Dat houd je niet tegen. Het gebeurt maar sporadisch dat er een nieuwe kleine gemeente van start gaat. Maar wij hebben niets te klagen over onze jeugd. Ze zijn serieus en ze volgen de catechisatielessen met interesse. Ze doen mee en zijn betrokken. Dat blijkt te meer nu er binnenkort vijf belijdenis doen. Dat is mooi.”
Petrus Datheen
Er wordt met overgave gezongen, zegt Van Klinken. „De akoestiek in de Westerkerk is ook goed. Onze gemeente gebruikt nog de psalmberijming van Datheen uit 1566. Die is eeuwenlang in kerken gebruikt, totdat in 1773 de nieuwe berijming kwam. Daar ontstond vooral in Zeeland verzet tegen. Veel gereformeerde gemeenten in Zeeland zijn Datheen nog heel lang blijven gebruiken. Pas in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stapten ze over op de berijming van 1773. In Borssele en Kruiningen zingt de gereformeerde gemeente nog steeds Datheen. In ons kerkverband zingen, althans in Zeeland, alle gemeenten deze berijming nog, op Oud-Vossemeer na.”
„Verbinding met onze geschiedenis”
De gereformeerde gemeente in Nederland in Middelburg houdt ’s ochtends en ’s avonds dienst. In de morgendiensten worden er, als er geen predikant voorgaat, vaak preken van oudvaders gelezen. Scriba H. van Klinken: „Er worden predikaties gelezen van de in Middelburg bekende ds. B. Smijtegelt, van de predikanten Middel, Hellenbroek, Van der Groe, Van den Oever en van Engelse en Schotse predikanten. Het lezen van oudvaders zorgt voor verbinding met onze voorgeschiedenis. Begin deze maand is er een preek gelezen van ds. J. Pannekoek uit Terneuzen. Hij heeft op 10 mei 1968 de gereformeerde gemeente in Nederland in Middelburg geïnstitueerd. Op die zondagavond is een catechismuspreek van de consulent ds. D. L. Aangeenbrug gelezen. Hij leidde de eerste dienst in Middelburg.”