Binnenland

Protest in Ter Apel trekt 800 mensen

In Ter Apel (gemeente Vlagtwedde) hebben zondag ongeveer 800 mensen meegedaan aan een demonstratie tegen een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

ANP
5 July 2004 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

Zij kwamen rond halfeen bijeen bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel, vanwaar het in optocht naar het centrum ging. De actie, begeleid door tientallen agenten, verliep vreedzaam en rustig. Ze eindigde om kwart over vier.

De deelnemers aan de demonstratie kwamen uit diverse delen van Nederland, onder meer met bussen uit Amsterdam, Heerlen en Leiden. De toegangswegen naar Ter Apel waren tijdelijk afgesloten.

De burgemeester van Vlagtwedde had speciaal voor de demonstratie een noodverordening ingesteld. Deze moest voorkomen dat de actie uit de hand zou lopen. De verordening was ook in de buurgemeenten Emmen, Borger, Odoorn en Stadskanaal van kracht.

Actievoerster Irma en haar vriendin hadden ’s ochtends vroeg in Amsterdam de speciale bus willen pakken, maar die zat al helemaal vol. Het beleid van minister Verdonk kan bij de Amsterdamse op geen enkel begrip rekenen. „Het liefst had ik iedere dag gedemonstreerd.”

De 17-jarige Wazgen uit Iran en de 15-jarige Ante uit Bosnië waren vanuit het nabijgelegen Appingedam met een groep vrienden naar Ter Apel gekomen. Beide uitgeprocedeerde tieners dreigen binnenkort te worden uitgezet. „Daarom is dit heel belangrijk voor ons”, aldus Wazgen, die in een opvangcentrum woont. Zij droegen een zelfgemaakt spandoek met de tekst ”Verdonk gebruik je verstand!”.

Op het programma stond onder meer een optreden van de Friese rapgroep NNTTO.NL, vier tienerjongens van wie één dreigt te worden uitgezet. In hun rapsong noemden ze de immigratiedienst IND kampbeulen en seriemoordenaars van de eerste rang. Een eerdere, inmiddels geschrapte, versie was nog grover, geeft rapper JPM toe. Maar na de arrestatie van drie leden van de rapgroep DHC besloten de Friese rappers toch maar wat dingen eruit te halen.

De gemeenteraad van Vlagtwedde was de eerste van Nederland die akkoord ging met de vestiging van een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is de bedoeling dat er in de komende jaren 26.000 mensen worden uitgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer