Binnenland

Huizen lopen onder in Zeeland tijdens noodweer

Op Zuid-Beveland kwamen zondagavond straten blank te staan en liepen huizen onder door zware regenval. De Veiligheidsregio kreeg ruim veertig meldingen van ondergelopen woningen. De meeste meldingen, zo’n vijfentwintig, kwamen uit ’s-Gravenpolder.

Van onze correspondent
28 May 2018 06:43Gewijzigd op 16 November 2020 13:22
Een inwoner van ’s-Gravenpolder haalt maandagochtend de zandzakken weg waarmee hij zondagavond zijn woning beschermde tegen het water. beeld Van Scheyen Fotografie
Een inwoner van ’s-Gravenpolder haalt maandagochtend de zandzakken weg waarmee hij zondagavond zijn woning beschermde tegen het water. beeld Van Scheyen Fotografie

Het hevige noodweer dat zondagavond over Limburg, Brabant en Zeeland trok, veroorzaakte in verschillende dorpen op Zuid-Beveland ernstige wateroverlast. De brandweer kreeg meldingen van waterschade uit onder meer ’s-Gravenpolder, Borssele en Baarland in de gemeente Borsele en Kapelle en Biezelinge in de gemeente Kapelle.

Bij een bedrijf aan de Baarlandsezandweg nabij ’s-Gravenpolder stortte, vermoedelijk door de zware regenval, een loods met daarin een koelcel in. Volgens de brandweer is daarbij een kleine hoeveelheid ammoniakhoudend koelmiddel vrijgekomen.

De Veiligheidsregio riep aanvankelijk mensen in de omgeving die ammoniak roken op om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Er leek echter geen gevaar voor omwonenden te zijn. De lekkage bleef beperkt door automatische beveiliging.

Halve meter

De wolkbreuk barstte zondagavond kort na negenen los. Het KNMI had eerder op de dag code geel afgegeven voor het zuiden van het land. Er was gewaarschuwd voor onweersbuien met plaatselijk zware neerslag en mogelijk hagel. In ’s-Gravenpolder heeft volgens de Veiligheidsregio in veel straten ongeveer vijftig centimeter water gestaan. Hierdoor liep in een groot aantal woningen water binnen. Volgens buurtbewoners dreven rond 21.00 uur putdeksels weg op de Lange Weg. Ook in de ’s-Gravenstraat moesten mensen waden door het water.

De brandweer rukte met vier blusvoertuigen uit om het overtollige hemelwater in de getroffen dorpen weg te pompen. Mensen van de Stichting Salvage waren zondagavond onderweg om gedupeerden te helpen bij het afhandelen van alle schade.

Volgens Rijkswaterstaat ging het er zo hevig aan toe, dat automobilisten op de snelweg A58 stopten op de vluchtstrook. Het zicht was door de stortbui te slecht om door te rijden. Sommige automobilisten stopten ook in de Vlaketunnel om te schuilen. Daarom werd een van de rijstroken in de tunnel tijdelijk gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer