CU en SGP kunnen beter samenwerken
De verhouding tussen de ChristenUnie en de SGP lijkt onder druk te staan. Er lijkt minder respect te zijn voor de verschillen van elkaar. H. R. Janssen en G. Schotanus (ChristenUnie) en C. Verdouw en A. W. L. de Wit (SGP) maken zich daar zorgen over. Zij werken nauw samen in de Goudse gemeenteraad. Een voorbeeld voor de hoe het elders ook zou kunnen en moeten.
De afgelopen tijd is onder andere in deze krant een discussie ontstaan over de samenwerking tussen de ChristenUnie en de SGP. Ondergetekenden zijn allen raadslid in de gemeente Gouda. Twee van ons als lid van de ChristenUnie en twee namens de SGP. Wij zijn ervan overtuigd dat er verschillen zijn, maar betreuren het wanneer deze tot verwijdering leiden. De Goudse situatie laat immers zien dat samenwerken nuttig en goed mogelijk is.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 zijn beide partijen met een eigen lijst uitgekomen. Vóór 2002 kwamen we uit met één gezamenlijke lijst. Na de verkiezingen hebben we als raadsleden van beide partijen een convenant ondertekend. Daarin spreken we uit zeer nauw met elkaar te zullen samenwerken, met behoud van elkaars zelfstandigheid. Concreet betekent dit dat we gezamenlijke fractievergaderingen houden met een wisselende voorzitter en altijd met één woordvoerder in raad en commissie spreken. Daarop is één uitzondering. Indien ChristenUnie en SGP een principieel verschil hebben, dat terugleidt naar een verschillende uitleg van Gods Woord, dan zullen we met twee woordvoerders komen.
Handjevol
In de afgelopen twee jaar zijn er slechts een handjevol situaties geweest waarin we niet namens elkaar konden spreken. Bijvoorbeeld rondom de aanvraag om een islamitische school te mogen oprichten. De SGP is van mening dat het islamitisch onderwijs op grond van de Bijbel afgewezen moet worden. Het is een godsdienst die ver afstaat van de God van de Bijbel. Het is de taak van de overheid om daartegen te strijden.
Voor de ChristenUnie is het recht op vrijheid van onderwijs een van de redenen om voor de aanvraag te stemmen. Op formele gronden voldeed de aanvraag.
Een andere voorbeeld waarin we verschillend hebben gestemd, betreft de steun aan de schouwburg. De eeuwenlange kerkelijke traditie die alles wat met toneel en schouwburg te maken heeft afwijst, betekent voor de SGP dat zij geen steun geeft aan de schouwburg.
De ChristenUnie verleent wel steun aan de schouwburg. Dat betekent voor de ChristenUnie niet dat zij alle voorstellingen in overeenstemming vindt met Gods Woord.
Gemeenschappelijk
Naast verschil in optreden op principiële punten zijn er ook genoeg zaken waarbij we juist gemeenschappelijk één principieel standpunt naar voren kunnen brengen. Samen werken we dan aan een bijdrage in de raad.
Onlangs hebben we in de gemeenteraad, bij het wijzigen van de algemene plaatselijke verordening (APV), gepleit voor het opnemen van een vloekverbod, maar tevens aandacht gevraagd voor de taalverruwing in onze maatschappij. Het vloekverbod is er niet gekomen, maar de raad deelde unaniem ons voorstel om het college op te roepen meer te doen aan taalverruwing.
Ook hebben wij als gezamenlijke fracties gepleit om meer aandacht voor prostituees die willen uittreden uit het circuit. We hebben de burgemeester gevraagd om daar actie op te ondernemen.
Meer invloed
De samenwerking leidt ertoe dat dit soort onderwerpen door ons gezamenlijk goed voorbereid kunnen worden. Dankzij de huidige samenwerking tussen beide partijen op lokaal niveau kunnen we meer invloed uitoefenen op het bestuur van onze stad.
Ten eerste omdat we voor het eerst in de politieke geschiedenis van Gouda een wethouder hebben in het college van burgemeester en wethouders namens onze twee partijen.
Ten tweede doordat we in de raad worden gezien als een partij met vier zetels. Dat betekent dat we niet bij de ’kleintjes’ horen.
Een derde reden is dat de samenwerking leidt tot verdeling van het vele werk. Dat leidt tot een kwalitatieve verbetering van onze bijdragen in de raad. Bovendien kunnen we ook op meer plaatsen in de stad laten zien wat christelijke politiek, gebaseerd op Gods Woord, betekent.
Ten slotte leidt samenwerking er ook toe dat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen aanscherpen.
De hiervoor genoemde voordelen wegen ons inziens ruimschoots op tegen de nadelen die de intensieve samenwerking kent. Als verschillende partijen hebben we de plicht om aan onze kiezers duidelijk te maken wat het verschil is tussen de twee partijen. In de raad blijken die verschillen dus vooral op principieel terrein. De samenwerking in Gouda is gebaseerd op een onderling vertrouwen in elkaar, waardoor we open en eerlijk met elkaar in gesprek kunnen blijven, met erkenning voor elkaars verschillen én overeenkomsten.
Zorgen
Wij menen dat de Goudse situatie duidelijk maakt dat we als partijen best met elkaar kunnen samenwerken en dat de samenwerking meer voor- dan nadelen kent. Wij maken ons echter wel zorgen over de landelijke verhoudingen van onze beide partijen. Tonen we nog wel genoeg respect voor elkaar op essentiële punten, afwijkende politieke meningen en standpunten? Er zijn verschillen, daar kunnen en willen we niet omheen. Verschillen die soms fors ingrijpen, dat ervaren we als samenwerkingsverband van ChristenUnie en SGP in Gouda ook menigmaal.
Laten we elkaar echter blijven vasthouden met respect als basis, zonder verschillen te verdoezelen. We zijn niet voor niets twee afzonderlijke partijen. Wij wensen onze hoofdbesturen en kamerfracties veel wijsheid en bovenal Gods zegen toe.
De auteurs zijn lid van de gemeenteraad van Gouda voor de ChristenUnie respectievelijk de SGP.