Kerken en media krijgen het minste vertrouwen
Het vertrouwen van Nederlanders in de medemens, de politiek, de politie en het rechtsstelsel is gegroeid. De fiducie in kerken en de pers zijn echter het laagst van alle onderzochte instituten.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorig jaar gaf 62 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder aan anderen wel te vertrouwen. Dat is een lichte groei ten opzichte van het jaar ervoor. Toen zei 60 procent vertrouwen te hebben in de medemens, terwijl 40 procent zei dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn.
Ook het vertrouwen in de politiek is toegenomen. In 2017 zei 41 procent vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer, 43 procent in de Europese Unie. Het jaar ervoor was dat achtereenvolgens 37 procent en 36 procent.
Ook het vertrouwen in de politie, banken, grote bedrijven en ambtenaren is gestegen. In de politie en rechters heeft ruim 70 procent van de bevolking vertrouwen, in het leger 65 procent. Het vertrouwen in de pers (32 procent) en de kerk (31 procent) is weinig veranderd.
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren en hoger opgeleiden doorgaans meer vertrouwen hebben dan ouderen en lager opgeleiden.
Regionale verscheidenheid
Slechts 31 procent van de Nederlanders vertrouwt de kerken. De pers scoort maar 1 procentpunt meer (32 procent). Er is een duidelijke regionale verscheidenheid in de waardering voor de kerken. In Noord-Overijssel en de Veluwe vertrouwt bijna een op de twee inwoners de kerken, maar in het rooms-katholieke zuiden is het wantrouwen groot. Slechts een op de vijf inwoners van Limburg en Noord-Brabant heeft tamelijk tot veel vertrouwen in kerken. Waarschijnlijk houdt dit verband met de misbruikzaken die sinds 2010 het blazoen de Rooms-Katholieke Kerk aantasten.
Ook in de zuidelijke steden is het vertrouwen in kerken het laagst. In Maastricht bedraagt deze
17 procent, in Tilburg en in Breda 19 procent, terwijl dit in Zwolle met 41 procent het hoogst is.
Ook hebben gescheiden en ongehuwde mensen duidelijk minder vertrouwen dan gehuwden, weduwen en weduwnaars in de kerken. Verder hebben immigranten met een niet-westerse achtergrond meer vertrouwen in kerken dan anderen.