Kerk & religie

Nederlanders op congres Evangelium21: „Radicale boodschap voor hoofd en hart”

Het jaarlijkse congres van het Duitse evangelicale platform Evangelium21 is steeds meer in trek bij Nederlanders. Dit jaar zijn het er negentien, aldus een woordvoerder van de Arche-gemeente, die het congres organiseert. Waarom reisden ze naar Hamburg?

25 May 2018 20:10Gewijzigd op 16 November 2020 13:22
Congres van Evangelium21, vrijdag in Hamburg
Congres van Evangelium21, vrijdag in Hamburg

De Nederlanders lijken vooral te komen voor de sprekers. Dat zijn vaak bekende namen uit Noord-Amerika, zoals John Piper en Kevin DeYoung. Dit jaar spreken Bryan Chapell en Donald Carson op het driedaagse congres van Evangelium21, dat zaterdag wordt afgesloten. Er zijn in totaal ongeveer 750 bezoekers.

Dr. William den Boer, onderzoeker aan de Theologische Universiteit Kampen, hoort op het congres een „heldere boodschap.” Bryan Chapell liet volgens hem zien hoe Christus in heel de Schift naar voren komt. „Veel predikanten worstelen ermee: hoe verhoudt een tekst uit het Oude Testament zich tot het gehele Evangelie, en hoe kun je die op een Bijbelse en geloofwaardige manier verkondigen?”

Volgens Kees van Kralingen, voorzitter van stichting Proclaim! (voorheen Sola5-baptisten), staat het Evangelie van Jezus Christus deze dagen „radicaal en compromisloos” centraal. „Je hart wordt verwarmd en je intellect gevoed.”

Ook zijn plaatsgenoot Laurens Heijboer, voorganger van de vrije baptistengemeente in Papendrecht, zegt dat zijn hart door de prediking worden geraakt. „En tegelijk zijn de preken –het zijn eigenlijk geen lezingen– van hoog niveau, en zeker niet stoffig.”

Voor hen en voor de aanwezige Nederlanders die in Duitsland wonen, is ontmoeting ook een belangrijke reden om het congres bij te wonen.

Pedro Snoeijer, veldwerker van In de Rechte Straat (IRS) in de Pools-Duitse stad Görlitz/Zgorzelec, deed er zo’n zes uur over om in Hamburg te komen. Hij dient een kleine gereformeerde baptistengemeente, die een „beginnende samenwerking” heeft met de Arche-gemeente. Hem spreekt de „duidelijk gereformeerde prediking” op het congres aan. „De traditionele kerken in Duitsland zijn vaak vrijzinnig geworden. Gereformeerden kunnen zich in Duitsland aardig alleen voelen. Door de contacten die je hier hebt, ervaar je dat je er niet alleen voor staat.”

Marius Timmermans en zijn vrouw wonen sinds vorige zomer in het Duitse Siegen. Op het congres van Evangelium21 bemensen ze de stand van het Reformations Gesellschaft Heidelberg (RGH).

„Evangelium21 wil het reformatorische geluid versterken”, zegt hij. „Het is mooi om te zien dat steeds meer jongeren in Duitsland zich daartoe aangetrokken voelen.”

Hij wijst op een groeiend aantal puriteinse boeken, dat in het Duits verschijnt. In de hal van de Arche-gemeente zijn ze te koop: John Owen, Thomas Watson, Matthew Henry.

Aan de muziek op het congres –piano, gitaar, drum en keyboard– kan hij maar moeilijk wennen. „Maar de nieuwe calvinisten die komen spreken, brengen een gereformeerde boodschap. Wat mij betreft hoeven we trouwens de oceaan niet over om goede dingen te horen. De oudvaders uit Nederland hebben ook veel te zeggen.”

Een stand verderop staat ds. C. Sonnevelt, voorzitter van stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht. Op het congres van Evangelium21 komt hij een „gemengde hoop van volken” tegen. „Dat geldt niet alleen voor de mensen maar ook voor de muziek. Die muziek zijn we niet zo gewend.”

Maar, zegt de predikant van de gereformeerde gemeente van Krabbendijke, het gaat om een „Bijbelgetrouwe gemeenschap met een hang naar de reformatorische waarheid. Bijzonder dat je hier vooral twintigers en dertigers ziet. Dat is hoopgevend voor de toekomst van Duitsland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer