Stalin zocht toenadering tot het Vaticaan
Stalin en de Sovjet-Unie zochten, ook op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, contact met het Vaticaan. Dat ontdekte de Italiaanse historicus Matteo Luigi Napolitano in de archieven van het Vaticaan, zo maakte hij deze week bekend op een congres in Rome.
Onder het bestuur van de Russische dictator vond een zware vervolging van christenen plaats.
Kort na het aantreden van Stalin voerde hij gesprekken met het Vaticaan, aldus Napolitano. Ook op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, in 1952, bleef Stalin toenadering zoeken.
Er vonden toen ook geheime gesprekken plaats, waarbij de Vaticaanse delegatie werd geleid door de jezuïet Giacomo Martegiani, toenmalig hoofdredacteur van het jezuïetentijdschrift Civiltà Cattolica. De delegatie van de Sovjets stond onder leiding van de Italiaanse communist en historicus Ambrogio Donini.
Napolitano ontdekte dat tijdens die gesprekken ook de opening van een Russische ambassade bij de Heilige Stoel ter sprake kwam. Maar de Vaticaanse delegatie vond dit slechts zinvol als Rusland ook echt vastbesloten was om de diplomatieke dialoog te blijven voortzetten.
Met de dood van Stalin kwam een einde aan de geheime dialoog tussen het Vaticaan en de Sovjets. Volgens de Italiaanse historicus is de ontdekking van deze documenten betekenisvol, omdat dit bewijst dat er al toenadering was met Oost-Europa nog voordat de banden met de communistische Oost-Europese landen door de Ostpolitik van het Vaticaan werden aangehaald.