Lessen tegen pesten niet altijd effectief
De lessen die kinderen krijgen om pesten tegen te gaan, hebben niet allemaal het gewenste effect. Dat blijkt uit een onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut. In hun eindrapport ‘Wat werkt tegen pesten?’ concluderen zij dat vier programma’s pesten daadwerkelijk terugdringen.
Volgens de onderzoekers verminderen de programma’s PRIMA, KiVa en, voor de jongste kinderen op de basisschool, Taakspel het beste binnen een schooljaar. Deze programma’s zijn bedoeld voor de hele klas. Van de lespaketten die op individuele kinderen gericht zijn, blijkt Alles Kidzzz bijzonder goed te werken. Bij de methode Kanjertraining, die op 2500 scholen wordt gebruikt, lukt dat in veel gevallen echter niet. Ook het programma PAD heeft weinig effect, blijkt uit het onderzoek.
De onderzoekers spraken ook met kinderen. Hieruit bleek dat ongeveer één op de veertien kinderen meerdere keren per week wordt gepest. „Een derde van deze kinderen geeft aan dit aan niemand verteld te hebben, terwijl 79 procent van deze kinderen al meerdere schooljaren wordt gepest. Dat geeft aan dat de kinderen zelf bevragen essentieel is om pestgedrag op scholen in kaart te brengen”, aldus de Utrechtse hoogleraar Bram Orobio de Castro.
Orobio de Castro en zijn collega’s adviseren het ministerie van OCW om antipestprogramma’s niet verplicht te maken voor alle scholen. „Op sommige scholen is er geen noodzaak om aan de slag te gaan met zo’n programma, simpelweg omdat er niet gepest wordt. Dat haalt ook meteen het idee dat pesten op school er ‘nu eenmaal een beetje bij hoort’ finaal onderuit.” Het bevragen van leerlingen over pesten zou wel verplicht moeten worden. „Want als er wél gepest wordt, dan weten vooral de leerlingen dat. En dan is er dus wat aan te doen: dat maakt dit onderzoek duidelijk.”