Economie

Inspecteurs NVWA mishandeld op veeverzamelplaats

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn „een paar weken geleden” geslagen en gestompt door medewerkers van een veeverzamelplaats – een tussenstation voor dieren die op weg zijn naar een slachterij of naar het buitenland. Eén medewerker werd nadat hij op de grond gevallen was, nogmaals geslagen.

Redactie economie
22 May 2018 16:37Gewijzigd op 16 November 2020 13:20
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Dat zei inspecteur-generaal Rob van Lint van de NVWA dinsdag tijdens het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij noemde het „een heel ernstig geval van agressie en intimidatie.” De verzamelplaats, waarvan hij de naam niet noemde, is direct gesloten. „Op deze manier kunnen we niet werken.”

Van Lint maakt zich naar eigen zeggen ernstig zorgen om de veiligheid van zijn medewerkers. Volgens het dinsdag verschenen jaarverslag kwamen er het afgelopen jaar 76 meldingen van agressie. Dat zijn er weliswaar 15 minder dan in 2016, maar het gaat niet zozeer om het aantal incidenten maar om de ernst ervan, zei Van Lint in het radioprogramma.

Volgens het jaarverslag had de helft van alle meldingen betrekking op schelden. Twaalf keer was sprake van fysieke agressie, 25 keer van persoonlijke bedreiging. De NVWA heeft in twintig gevallen aangifte gedaan, tegen dertien keer in 2016.

Van Lint herinnerde op de radio aan de controle van een viskotter. Inspecteurs kwamen daarbij in het water terecht en dreigden te verdrinken. De NVWA-topman gaf in het radioprogramma geen details, maar deze zaak speelde in augustus en betrof de Arnemuidense kotter ARM 7. Die werd betrapt op het vissen met illegale netvoorzieningen, zogeheten binnenkuilen. De kotter werd na het incident opgebracht en de bemanning gearresteerd.

Een ander geval van agressie in 2017 betrof NVWA-inspecteurs die onderzoek deden naar mestfraude. Zij werden met de dood bedreigd, zei Van Lint.

In zijn voorwoord bij het jaarverslag schrijft Van Lint dat NVWA-medewerkers niet alleen bij bedrijven of op zee worden beschimpt of bedreigd maar ook op sociale media. „Ik sta voor mijn mensen. En vooral voor hun recht om veilig hun werk te kunnen doen”, aldus Van Lint. Volgens de topman heeft ook de consument recht op een toezichthouder die zijn werk kan doen. „De NVWA aarzelt ook niet om aangifte te doen van onaanvaardbaar gedrag.”

De inspecteur-generaal trad in juni 2017 bij de NVWA aan. Diezelfde zomer brak de fipronil-affaire uit. Er kwam kritiek op het optreden van de voedselwaakhond. Pluimveehouders vinden dat de dienst te lang wachtte met het naar buiten brengen van de verdenking tegen het servicebedrijf, dat het verboden middel fipronil gebruikte bij het behandelen van kippenstallen tegen vogelmijt (”bloedluis”). De commissie-Sorgdrager, die onderzoekt doet naar de fipronil-affaire, komt naar verwachting volgende maand met haar rapport.

De NVWA legde in 2017 in totaal 8376 bestuurlijke boetes op, een toename van 30 procent in vergelijking met 2016. Het totale boetebedrag bedroeg 13 miljoen euro. Daarnaast legde de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de NVWA bij verdachte bedrijven en personen voor ruim 74 miljoen euro strafrechtelijk beslag op geld en goederen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer