Tientallen zorgdirecteuren verdienen dubbel salaris
Enkele tientallen directeuren van zorginstellingen verdienen bijna een dubbel salaris door gebruik te maken van de zogeheten overbruggingsuitkering (OBU). Hiermee kunnen werknemers in de zorg met behoud van hun VUT–uitkering in de zorg blijven werken.
Dat heeft een woordvoerder van pensioenfonds PGGM vrijdag bevestigd. De OBU–regeling werd in 2001 in het leven geroepen voor werknemers in de zorg om meer handen aan het bed te krijgen. Met de regeling is het mogelijk maximaal 180 procent van het salaris te verwerven. Volgens PGGM kan het pensioenfonds bij de regeling geen onderscheid tussen werknemers en directeuren maken. „Dat moeten de werkgevers doen." De woordvoerder wijst er wel op dat het verschijnsel door de maatregelen van het kabinet op termijn zal uitsterven.
Directeur I. van Bennekom van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) noemt het maatschappelijk onverantwoord dat sommige directeuren zoveel verdienen in een tijd dat patiënten zelf meer voor de zorg moeten gaan betalen, terwijl de kwaliteit van de zorg onvoldoende toeneemt. „Het is weer een voorbeeld dat er nog heel veel geld in de zorg zit, dat niet direct aan zorg wordt besteed en niet op de plek terechtkomt waar het zou moeten komen."
Het Nationaal Fonds Ouderenhulp vindt het hoge inkomen van sommige directeuren „schandalig" en wijst erop dat juist in de zomermaanden zorginstellingen minder personeel in dienst hebben. Daardoor krijgen ouderen minder aandacht. Het CDA en de SP hebben minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om opheldering gevraagd. Het CDA wil dat hij dit fenomeen in een al eerder aangekondigd onderzoek meeneemt. De SP vindt dat hij moet optreden tegen dit soort praktijken en ook moet ingrijpen in de soms exhorbitant hoge salarissen van ziekenhuisdirecteuren.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (NVZD) laat weten tegen „misbruik van OBU– en flex–regelingen te zijn". De vereniging is er ook tegen dat veel geld verdienende interim–directeuren lang blijven en dat directeuren hoge bonussen krijgen. De vereniging accepteert het wel dat directeuren een percentage van bijvoorbeeld 20 procent van hun salaris pas achteraf ontvangen, als ze contractureel vastgelegde doelstellingen halen.
De koepelorganisatie van raden van toezicht in zorginstellingen NVTZ laat weten niet op de kwestie te kunnen reageren. Directeur J. Gerards was vorige week ook al niet beschikbaar om iets te zeggen over de jaarcijfers van zorginstellingen. Daaruit bleek dat directeuren, zeker interim–directeuren salarissen oplopend tot 4 ton ontvangen.
De NVZD stelt dat de salarissen van directeuren al twee jaar op een groei van 0 procent staan. De vereniging hanteert sinds januari 2004 een maximumsalaris van 218.000 euro per jaar, maar erkent dat er directeuren zijn die al decennia op hun stoel zitten met oudere contracten. Incidenteel loopt het inkomen van die mensen flink op, aldus een woordvoerder.