Politie in actie tegen kabinet
De politie heeft donderdag in Den Haag een protestactie gehouden tegen „het afbraakbeleid” van het kabinet. Ongeveer 250 leden van de politievakbonden ACP, NPB, ANPV en VMHP kwamen bij de Tweede Kamer bijeen om hun protest tegen de ingrepen in onder meer het prepensioen, de WW en de WAO kracht bij te zetten.
„Dit is de aftrap voor de gezamenlijke acties van FNV en CNV”, aldus een woordvoerder van de politievakbond ACP, aangesloten bij het CNV. De demonstratie van de agenten vond plaats tijdens de barbecue die het kabinet en de kamerleden elk jaar houden, voordat ze met zomervakantie gaan.
De FNV en het CNV kondigden vorige week een reeks van protesten aan, nadat hun leden het eindbod van het kabinet over het prepensioen hadden afgewezen. De twee vakcentrales plannen vooral acties in het najaar, rond Prinsjesdag. Ze willen het verzet vervolgens opbouwen tot een landelijke actiedag in oktober.
„Het kabinet spreekt van vernieuwing maar bedoelt vernieling. Wij zullen er een stormachtige herfst van maken”, aldus voorzitter L. de Waal van vakcentrale FNV. H. van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), verwacht een grote actie in september met duizenden politieambtenaren.
De agenten, van wie veel in het blauwe politie-uniform, hielden een rollatorrace om te illustreren dat agenten in de toekomst na hun 60e nog achter de dieven aan moeten. Door het verdwijnen van het prepensioen kunnen werknemers straks niet langer belastingvrij sparen om voor hun 65e te stoppen met werken.
De opkomst bij het protest was volgens een van de actievoerders, een brigadier uit Drenthe, laag „omdat veel collega’s al op vakantie zijn. Anders zijn de bureaus onderbezet. We schamen ons dat dit moet”, zei de man, die anoniem wil blijven. „Het kabinet is onbetrouwbaar. Wij hebben vele jaren premie betaald en straks mogen we er pas op onze 65e uit.”
Op dit moment kunnen politiemensen op hun 60e met vroegpensioen, als ze 35 dienstjaren achter de rug hebben. Zij ontvangen dan tot hun 65e 80 procent van het laatstverdiende loon.