Lidstaten kritisch over voorstel EU-begroting
Verscheidene EU-lidstaten hebben kritisch gereageerd op de voorstellen voor een nieuwe EU-begroting. De Europese Commissie zet onder meer in op een verhoging van het meerjarenbudget van 2021 tot en met 2027 en een bezuiniging op de uitgaven aan landbouw.
Frankrijk maakte direct duidelijk niet te kunnen instemmen met de „drastische” bezuiniging op de landbouwsubsidies. Het plan vormt volgens het ministerie van Landbouw „een ongeëvenaard risico voor de levensvatbaarheid van boerderijen, doordat de inkomens van boeren zwaar worden getroffen”. De kritiek komt niet als een verrassing omdat Frankrijk het meeste geld ontvangt uit de landbouwsubsidies.
Ook de mogelijke groei van het EU-budget leidt tot kritiek. Eurocommissaris Günther Oettinger zei dat „veel EU-lidstaten” hebben aangegeven dat ze bereid zijn een grotere financiële bijdrage te leveren. Nederland behoort niet tot die landen. Premier Mark Rutte stelt dat de EU juist minder moet uitgeven.
Rutte kreeg bijval uit Denemarken. Premier Lars Løkke Rasmussen wees erop dat het budget na de uittreding van Groot-Brittannië moet worden gefinancierd door 27 lidstaten. „Een kleinere EU zou een kleiner budget moeten betekenen”, oordeelde hij.
Ook Oostenrijk, dat meer bijdraagt aan het EU-budget dan het ontvangt uit Brussel, reageerde kritisch op de begrotingsplannen. Bondskanselier Sebastian Kurz vond de plannen in de huidige vorm nog niet acceptabel. „Ons doel moet zijn dat de EU na de brexit slanker, zuiniger en efficiënter wordt”, schreef hij op Twitter. Kurz voorziet stevige onderhandelingen.
Niet alle nettobetalers verzetten zich tegen hogere uitgaven. Duitsland heeft aangegeven te kunnen leven met hogere lasten, mits die „eerlijk” worden verdeeld.