De Geus: CAO-ingreep in algemeen belang
Het niet algemeen verbindend verklaren van CAO-afspraken die de loonkosten opjagen of extra loon in het tweede ziektejaar regelen, is in het algemeen belang. Dat stelde minister De Geus woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.
De Geus reageerde op een verwijt van de linkse oppositie. PvdA, SP en GroenLinks menen dat hij deze maatregelen vooral treft wegens zijn ruzie met de vakbonden. De PvdA spreekt van een „huiselijke twist”, die wordt uitgevochten via het wel of niet opleggen van CAO-afspraken aan niet-gebonden bedrijven. Volgens GroenLinks lijkt het op een ordinaire krachtmeting. De SP repte van een strafmaatregel van het kabinet.
Daarmee nam de oppositie een voorschotje op een spoeddebat dat de Kamer vanavond voert met de minister over het opzeggen van het najaarsakkoord door de vakbeweging. Die voelt zich niet meer gebonden aan afspraken om volgend jaar de loonmatiging in stand te houden. Het kabinet op zijn beurt voert plannen door om de VUT en prepensioen feitelijk af te schaffen.
Voor vrijwel alle partijen is het algemeen verbindend verklaren van CAO-afspraken een groot goed, zo bleek opnieuw tijdens het debat, dat eigenlijk ging over het opleggen van verplichtingen aan CAO-fondsen voor de branche. Zowel werknemers als werkgevers dragen aan deze geldpotten bij. Daaruit worden weer sectorbrede projecten als scholing en kinderopvang (deels) betaald.
Het CDA was verbaasd dat is gebleken dat 57 miljoen van de 666 miljoen euro die bij verschillende CAO-fondsen was onderzocht onvoldoende verantwoord is. Ook hekelde het kamerlid Verburg dat sommige fondsen „erg op hun centjes” zitten. „Zij lijken wel pensioenfondsen”, meende het CDA-kamerlid. Volgens haar mogen zij wel wat meer doen aan onder meer kinderopvang.