„Zwembadpersoneel vaak overbelast”
Zwembadmedewerkers zouden minder lang aaneengesloten toezicht moeten houden. Ook dienen ze vaker en langer pauze te krijgen, bijvoorbeeld om even te eten of te drinken, en de gelegenheid te krijgen om tijdens hun dienst te zitten.
Met die aanbevelingen komt FNV Sport & Bewegen op basis van een enquête onder 330 badmeesters en -juffen.
Uit de peiling blijkt onder meer dat bijna de helft (47 procent) van het zwembadpersoneel geen gelegenheid krijgt voor een korte pauze en dat 73 procent niet tussendoor mag eten. Negen van de tien medewerkers (89 procent) moet naar eigen zeggen meer dan twee uur achter elkaar toezicht houden. Van de 330 respondenten gaven er 26 aan dat ze zelfs meer dan zes uur achtereen „volcontinu moeten draaien”.
De bond is geschrokken van de conclusies en wil dat zwembaden direct iets aan de misstanden doen. „Door fysieke vermoeidheid en overbelasting kunnen toezichthouders niet op volle scherpte hun werk doen”, aldus FNV-bestuurder Hanan Yagoub. „Ze worden snel minder alert.” De FNV wil dat medewerkers korter aaneengesloten toezicht houden en tussendoor meer pauze krijgen.
De Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) herkent zich niet de conclusies in het onderzoek. „Ik herken het signaal niet, maar mocht het waar blijken te zijn dan vinden ook wij dat natuurlijk onwenselijk”, aldus een bestuurder. „Het is een zeer verantwoordelijke job. In het reglement staat ook dat iemand na maximaal twintig minuten moet worden afgelost. Mensen moet steeds blijven rouleren en net zoveel drinken als ze willen. In zwembaden is het doorgaans warm, er hangt een chloorlucht en er is vaak veel lawaai.”
Nederland telt zo’n achthonderd zwembaden, bij WiZZ zijn circa driehonderd private zwembaden aangesloten, de rest zijn publieke zwembaden, veelal bestierd door gemeenten.