RMU: Waarden in sociaal jaarverslag
Bedrijven zouden het thema waarden en normen, met name de manier hoe collega’s met elkaar en met klanten om dienen te gaan, standaard op moeten nemen in hun sociaal jaarverslag.
Dat voorstel deed RMU-directeur Schalk woensdagmorgen in een gesprek met kamercommissie voor binnenlandse zaken over waarden en normen. Schalk en andere genodigden mochten hun reactie geven op het vorig jaar verschenen WRR-rapport over waarden en normen en op de begin dit jaar verschenen kabinetsreactie daarop.
Aangezien in Nederland bijna 7 miljoen mensen opgenomen zijn in het arbeidsproces, is het van groot belang hoe zij daarin met elkaar omgaan, aldus Schalk. Het zou volgens hem goed zijn als elke ondernemingsraad (OR) in een gedragscode regels zou stellen tegen bijvoorbeeld pesten op het werk of seksuele intimidatie. In de nieuwe wet over medezeggenschap in bedrijven, waar minister De Geus van Sociale Zaken momenteel aan werkt, zou deze „ethische functie” van de OR verankerd kunnen worden.
In het gesprek met de kamercommissie wees bisschop De Jong van Roermond op „de vloedgolf van pornografie” die onze samenleving overstroomt. „Je kunt met fatsoen geen tankstation meer binnenlopen. Maar tegelijkertijd zijn we hard bezig regels te stellen tegen seksuele intimidatie.”
De Jong wees verder op het grote belang van het gezin als de plek bij uitstek waar waarden en normen worden aangeleerd en doorgegeven. „Het begint allemaal bij de jeugd. Daarom vind ik het ook merkwaardig als de overheid subsidies voor jeugdwerk intrekt. Dat zou je nu juist niet moeten doen.”
Naast Schalk en De Jong, spraken woensdagmorgen ook ondermeer ir. J. van der Graaf namens het Platform Waarden en Normen, ds. W. Smouter namens de Nederlands Gereformeerde Kerken en ds. J. G. Heetderks namens de PKN. Ook de burgemeesters van Gouda en Ede, twee gemeenten waar veel is gedaan aan het debat over waarden en normen, mochten hun visie geven.