Kerk & religie

NGK pakt seksueel misbruik aan

De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben regels opgesteld om het seksueel misbruik in pastorale relaties structureler aan te pakken. De commissie meldpunt seksueel misbruik (MSM) gaat dat in nauw overleg doen met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Kerkredactie
28 June 2004 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

Momenteel is er al een interkerkelijk meldpunt seksueel misbruik, bemand door de GKV, CGK en NGK. Oorspronkelijk was dat het initiatief van de (vrijgemaakte) organisatie de Driehoek. De commissie MSM wordt nu bevoegd om namens de NGK het meldpunt te gaan besturen. Ook is haar opgedragen een klachtencommissie en een beroepscommissie te benoemen.

De vergadering sprak uit dat een gedragscode kan bijdragen aan de preventie van seksueel misbruik. Deze gedragscode wordt openbaar gemaakt. Wanneer ambtsdragers of kerkelijk werkers worden beschuldigd van seksueel misbruik, dan zijn deze gehouden medewerking te verlenen aan behandeling van deze klacht volgens de regels en adviezen van de commissie.

Ds. C. Smit (Culemborg) vond de hele regeling te formeel en pleitte voor het opnemen van de regelingen in een omvattend kader van machtsmisbruik. „Iedereen moet zich in de gemeente van Christus veilig weten. Het is een ereplicht om die te waarborgen en te beschermen.” Het moderamen deed het voorstel om zijn opmerkingen in een preambule van de nieuwe regeling op te nemen, wat door de vergadering werd overgenomen.

De LV boog zich op de laatste vergaderdag verder over de werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor predikanten, een ingewikkeld agendapunt dat onder meer verband houdt met de juridische positie van de predikanten, inclusief de procedures rond ontslag en losmaking. De opzet is nu zo dat losmaking van predikanten een kerkelijke zaak blijft, maar dat er goede juridische richtlijnen zijn vastgesteld voor de correcte afwikkeling ervan.

De LV hield zich verder ook bezig met het samenstellen en benoemen van commissies. De voortgezette Landelijke Vergadering, waarop het vrijdag genomen besluit over de vrouw in het ambt getoetst wordt en de herziene versie van het Akkoord van Kerkelijke Samenleven (AKS), is vastgesteld op 8 januari 2005. Deze vergadering heeft dus een beperkte agenda, zo zei preses ds. W. Smouter. Ook is het volgens hem niet de bedoeling dat de agendaonderwerpen opnieuw besproken zullen worden. Het moderamen heeft tot taak de besluiten toe te lichten en te verdedigen voor de naar schatting 95 afgevaardigden (tegen normaal 40 op een gewone LV). Feitelijk is dan pas de LV 2004 definitief afgesloten.

De volgende LV wordt in 2007 gehouden. De roepende kerk is dan Zwolle. Vanuit de vergadering werd opgemerkt dat dit een markant punt in de geschiedenis van de NGK is. In de jaren tachtig is er namelijk een splitsing binnen de Nederlands gereformeerde kerk in Zwolle ontstaan. Het werd verheugend gevonden dat beide kerken in harmonie de volgende landelijke vergadering bijeenroepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer